VLAK JE UVIJEK BRŽI: Sigurnost započinje s tobom

Sigurnost započinje s tobom
Svijetsigurnosti.com

Danas  2. lipnja HŽ Infrastruktura obilježava deveti Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (International Level Crossing Awareness Day – ILCAD), i to edukativno-promotivnom akcijom „Vlak je uvijek brži“ na željezničko-cestovnom prijelazu „Trnava“ u Zagrebu s početkom u 11.00 sati. Pod sloganom „Sigurnost započinje s tobom“ ove se godine akcijom nastoji upozoriti sudionike u prometu kako korištenjem mobitela i slušalica u prometu ozbiljno ugrožavaju svoju sigurnost jer dolazi do smanjenja percepcije prostora, kretanja u prostoru i koncentracije na promet. U 2016. godini na prijelazu “Trnava” zabilježeno je čak osam lomova zaštitnih branika, nastalih naletom automobile. Na 1520 željezničko-cestovnih prijelaza u Hrvatskoj zabilježeno je 500 lomova branika.

Na prijelazu “Trnava” timu zaposlenika HŽ Infrastrukture i policijskim službenicima, koji inače sudjeluju u akciji „Vlak je uvijek brži“, pridružit će se i glazbeni sastav Pravila igre. Zaustavljat će osobna vozila, bicikliste, pješake i učenike obližnje osnovne škole i razgovarati sa sudionicima u prometu o tome koliko su svjesni opasnosti koje prijete pri prelaženju pruge, osobito ako se istodobno koriste mobitelom i slušalicama.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima obilježava se u više od 40 zemalja svijeta. Prema međunarodnim istraživanjima u čak 95 posto nesretnih slučajeva na željezničko-cestovnim prijelazima krivci su vozači osobnih automobile i/ili pješaci.

Dijana Beg Ostojić