PRVI U HRVATSKOJ: Porečki komunalni i prometni redari dobili body kamere za obavljanje svakodnevne dužnosti

Obavljanje svakodnevne dužnosti
Grad Poreč

Porečki komunalni i prometni redari od četvrtka, 1. lipnja 2017. svoju će dužnost na terenu obavljati opremljeni prijenosnim kamerama. Kamere su naručene kako bi se povećala sigurnost građana, samih komunalnih i prometnih redara prilikom obavljanja svakodnevnih poslova, a osim toga značajno će pridonijeti očuvanju javnog reda i mira. Uvođenje ove tehnologije pomoć je komunalnim i prometnim redarima u radu kako bi se evidentirao njihov rad, te onemogućile i spriječile eventualne neugodne situacije kod obavljanja službenih radnji:

– sprečavanja ilegalnih preprodavača u neovlaštenom korištenju javne površine; vraćanja javne površine u prvobitno stanje; uklanjanja protupravno postavljenih predmeta, objekata i uređaja na javnim površinama, zabrane uporabe komunalnih objekata, uređaja i naprava ukoliko postoje nedostaci sve dok se oni ne uklone, uklanjanja nepropisno parkiranih vozila i ostalih prometnih prekršaja, te naplate novčane kazne od počinitelja prekršaja na mjestu prekršaja i poduzimanja drugih radnji i mjera sukladno posebnim propisima.

Naime, Odlukom o komunalnom redu („Službeni glasnik Grada Poreča – Parenzo“ broj 02/13) propisuje se komunalni red na području Grada Poreča-Parenzo, a obvezan je za sve pravne i fizičke osobe na području Grada, ako zakonom ili drugim propisima to nije drugačije određeno. Nadzor nad provedbom navedene Odluke provode komunalni redari nadležnog gradskog upravnog tijela.

Upravni odjel za komunalni sustav Grada Poreča-Parenzo za Odjeljak prometnog  redarstva i Odjeljak komunalnog redarstva, naručio je 3 (tri) prijenosne kamere, od kojih cijena svake kamere iznosi 7.500,00 kuna sa PDV-om.

Investicija je napravljena radi sigurnosti stanovništva i gostiju, prevencije prekršaja i  održavanja javnog reda, mira i čistoće u cijelom gradu, uklanjanja nepropisno postavljenih predmeta i objekata na javnim površinama i fasadama, a ponajviše u starogradskoj jezgri koja je u ljetnim mjesecima nezaobilazno odrediše tisuća turista. Budući da je riječ o reprezentativnom dijelu grada, počela su ulaganja u podizanje njegova standarda, kako bi ga učinili ugodnijim za građene i turiste, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

-Naime, u  proteklom razdoblju provedena su i dva natječaja kroz koje Grad iz spomeničke rente financira sanaciju i rekonstrukciju fasada i stolarija privatnih objekata u starogradskoj jezgri, a na nekih sedam objekata zahvati su već započeli. Osim toga, gotov je i projekt sa građevinskom dozvolom rekonstrukcije Zavičajnog muzeja Poreštine, najstarijeg muzeja u Istri, a nastavljeno je i s izradom projektne dokumentacije 2. i 5. faze rekonstrukcije i popločenja Trga Marafor i okolnih ulica. Porečka starogradska jezgra jedan je jedinstveni dragulj koji svakako treba valorizirati i podići na višu razinu i to nam je jedan od ciljeva u sljedećem razdoblju, a održavanje reda i mira, čemu pridonosi i opremanje naših komunalnih redara, dodatni je korak ka tom cilju, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Dijana Beg Ostojić