KRŠENJE SIGURNOSNIH PRAVILA? Američki predsjednik podijelio broj svog mobitela: ‘Zovite me kad god trebate’

BBC prtsc

Predsjednik Donald Trump stranim je državnicima dijelio svoj broj telefona i pozvao ih da ga, ukoliko trebaju stupiti u kontakt s njime, nazovu izravno.

Na ovaj način nije samo prekršio službeni protokol, već je također ugrozio svoju i državnu sigurnost. Naime, Trump je navodno pozvao lidere Kanade i Meksikada mu se jave na telefon, prema informacijama više američkih dužnosnika. Čini se da je to dosada napravio samo kanadski premijer, Justin Trudeau, prenosi RTL.

Izgleda i da je Trump razmijenio brojeve i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kada su nedavno pričali, nakon Macronove pobjede na predsjedničkim izborima početkom mjeseca, iako nije jasno je li on iskoristio priliku nazvati Trumpa.

Iako se čini da u eri pametnih telefona svjetski vođe jednostavno mogu nazivati jedni druge, to je još uvijek veliko kršenje protokola na diplomatskoj razini, budući da su pozivi između državnika još uvijek podvrgnuti strogim kodovima.

Američki predsjednici uglavnom razgovaraju preko vrlo sigurnih telefonskih linija, koje uključuju one u Bijeloj kući, Ovalnom uredu ili predsjedničkoj limuzini.Ako Trump čak i koristi svoj službeni, sigurniji, telefon, i njega se može prisluškivati, pogotovo ako ga žele prisluškivati strane vlade, piše USA Today.