TOČKA PREOKRETA: Je li počeo proces objedinjavanja svih kamera u vlasništvu Grada Zagreba?

U srijedu, 25. listopada,  u sjedištu zagrebačke policije,  Policijska uprava zagrebačka uz potporu Ravnateljstva policije i u suradnji s Gradom Zagrebom organizirala je širi radni sastanak na kojem se raspravljalo o zakonskim i tehničkim mogućnostima korištenja potencijala zajednice (gradski sustav video-nadzora i dr.) u cilju podizanja razine sigurnosti građana i turista grada Zagreba.

Radi se o novom pristupu i promjeni paradigme da je samo policija odgovorna za stanje sigurnosti u zajednici. Želja nam je da se i lokalna zajednica aktivno uključi i participira u osmišljavanju i provedbi preventivnih aktivnosti, prvenstveno kroz Vijeće za prevenciju Grada Zagreba, priopćila je zagrebačka policija.

Krajem 2013. na aktualnom satu Gradske skupštine gradski zastupnik Alen Ostojić predložio je gradonačelniku Bandiću da gradska uprava izradi digitalni Registar kamera u vlasništvu grada i stavi ga na dispoziciju zagrebačkoj policiji. Ostojić je tada istaknuo da je u svijetu nesigurnosti nužno  objedinjavanje svih kamera u vlasništvu grada i stavljanje na dispoziciju policiji kroz partnerski odnos grada i policije. Dapače, uz registre gradskih kamera, postoje registri privatnih i korporativnih kamera.

Na Hrvatskim danima sigurnosti 2015. Ostojić je ponovio inicijativu istaknuvši da kamere predstavljaju snažan resurs u prevenciji i otkrivanju zločina. Kada se u gradu dogodi neki zločin, policijskim službenicima je vrijeme dragocijeno. Da bi im to vrijeme osigurali, mišljenja sam da bi sve kamere u vlasništvu Grada Zagreba trebalo objediniti na jednom središnjem mjestu – Centru za video nadzor Grada Zagreba, rekao je Ostojić.

Ostojić je izašao s idejom dobrovoljnog projekta – ZAGREB VIDEOPARTERSTVO. Projekt bi policiji  omogućio brži pristup desecima tisuća kamera montiranih na gradskim, poslovnim i privatnim objektima. Policija bi na jednom središnjem mjestu mapirala sve kamere montirane u gradu, koje bi im odmah bile dostupne. Baza kamera djelovala bi kao digitalni registar kamera s informacijama o tome gdje se one nalaze, tko im je vlasnik, koju zonu snimaju, koliko dugo se snimke čuvaju. kako ne bi utjecala na privatnost osoba, policija naspram kamera u poslovnom i privatnom vlasništvu ne bi imala pristup u realnom vremenu.

Dizajniranjem ove online platforme na koju bi se mogli dobrovoljno registrirati svi koji imaju kamere, dodatno bi učvrstili partnerstvo policije i zajednice, dok bi policija dobila snažan resurs koji bi joj odmah pružio informaciju gdje su kamere. Time bi policiji omogućili pravovremeni pristup i preuzmanje video snimki, odnosno brže i uspješnije djelovanje u sprječavanju, otkrivanju i procesuiranju zločina.Video kamere poglavito javnih površina, pružaju dodatni osjećaj sigurnosti, a ZAGREB VIDEOPARTNERSTVO bio bi novi, veliki korak prema tom cilju, ističe Ostojić.

Ovaj veliki, pozitivni iskorak Gradske uprave u realizaciji integracije video nadzora, rezultat je i  kadrovskih promjena koje su se dogodile u Sektoru komunalnog i prometnog redarstva. Nedavno je dužnosti šefa komunalnog i prometnog redarstva Grada Zagreba razriješen Juraslov Dragun, dok je koordinaciju redarstvom preuzeo Robert Ljutić. On je reorganizaciju redarstva započeo s nizom dobrih ideja i  inicijativa, uključujući kvalitetniji zajednički rad s kontolorima Zagrebparkinga.

U svakom slučaju,  vrijeme u kojem je samo policija bila odgovorna za kriminal u zajednici, daleko je iza nas.

DBO