ZEMLJAMA REGIJE PRIJETE PRIRODNE KATASTROFE: Pogodit će sve dijelove društva i gospodarstva s teškim posljedicama

prtsc Youtube

Znanstvenici upozoravaju da se jugoistočna Europa i južni dijelovi kontinenta zagrijavaju brže od ostatka Europe. U pojedinim se zemljama zapaža rast za gotovo dva Celzijeva stupnja u odnosu na razdoblje 1961.–2011.

Prema procjenama, nastavi li se sadašnji trend ispuštanja stakleničkih plinova bez adekvatnih mjera suzbijanja emisija i sveobuhvatne prilagodbe novim kimatskim uvjetima, do kraja stoljeća zemljama regije prijeti rast temperature za 3,5 do više od četiri stupnja do kraja stoljeća.

Kako javlja Al Jazeera Balkans, očekuju se veliki udari na sektore poljoprivrede, vodoprivrede i energetike. Prema modelu Sveučilišta Stanford, vjerojatnost da će klimatske promjene hrvatski bruto društveni proizvod (BDP) smanjiti do 2050. za više od 10% iznosi 48%. Prijeti i smanjivanje prinosa poljoprivrednih kultura za 3–8%, a teško je očekivati mnogo bolje procjene za ostatak zemalja regije.

Iz analize što ju je objavila Al Jazeera Balkans, svi sektori gospodarstva, prije svega poljoprivreda, vodno gospodarstvo, vodoopskrba te energetika, uključujući hidroenergiju, bit će pogođeni novim klimatskim uvjetima, što će se preliti na sve sektore, poput turizma ili drvne industrije i šumarstva, te na ukupna gospodarstva, radna mjesta i standard života.

I u zemljama se regije u tom scenariju očekuju izumiranje životinjskih i biljnih vrsta na kopnu i moru, poremećaji u ekosustavima i redukcija resursa, podizanje razine mora, suše, poplave, teške oluje, pojava novih bolesti i zaraza, novih organizama i mentalnih poremećaja, masovne migracije, u Sloveniji i nestajanje ledenjaka – sve to kao novi udar na sustav javnog zdravstva i društvene te gospodarske procese, dostupnost hrane, pitke vode i zdravstvene zaštite.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS