Budućnost generacije Z na liniji fronta velikih korporacija

Pripadnici generacije Z, iako slični milenijalcima, dolaze s generacijski jedinstvenim vrijednostima, stavovima i, naravno, rizicima.

Generacija Z počela je s ulaskom u radni svijet te će ubrzo činiti gotovo četvrtinu radne populacije u svijetu, stvarajući novu frontu i odgovarajući za upravljanje rizicima koji proizlaze iz poslovnih transakcija, interakcija s kupcima i još puno toga.

Pripadnici generacije Z, iako slični milenijalcima, dolaze s generacijski jedinstvenim vrijednostima, stavovima i, naravno, rizicima o kojima više možete pročitati u nastavku.

Digitalni domorodci

Generacija Z prva je demografska skupina sastavljena od digitalnih domorodaca, demografske skupine kojoj pametni telefoni nisu samo uređaji, već i način života.

Pripadnici generacije Z očekuju da će informacije biti isporučene odmah i učinkovito, a kada je riječ o digitalnim iskustvima ova demografska kategorija zahtijeva personalizirani sadržaj, što ukazuje na lijenost.

Kako bi se generacija Z optimalno uključila u radno mjesto, organizacije moraju preispitati postojeće alate i procese.

Ovo su ključna pitanja koja GRC timovi trebaju uzeti u obzir prilikom pokušaja gradnje prve linije obrane koja neće biti slična bilo kojoj do sada.

„Jesu li proračunske tablice najbolji način za uključivanje mobilne generacije ili možda postoji bolji, personaliziraniji i učinkovitiji pristupi? Mogu li zaposlenici koristiti mobilne aplikacije za procjenu rizika ili potvrđivanje politika? Jesu li ovi alati intuitivni i jednostavni za upotrebu i jesu li vizualno privlačni? Mogu li ih korisnici personalizirati u skladu sa svojim jedinstvenim preferencijama? “.

Vrijednosti, etika i transparentnost

Studije su pokazale da milenijci imaju prioritet dati  priliku sigurnim poslovima koji osiguravaju dobru ravnotežu između profesionalnog i privatnog života dok se generacija Z prvenstveno bavi radom u organizacijama čiji ideali odgovaraju njihovima –  žele raditi za organizacije na koje mogu biti ponosne.

Stoga je važno da organizacije prvenstveno njeguju korporativnu kulturu koja se temelji na integritetu i povjerenju.

Uz to, organizacijsko vodstvo mora osigurati da se dobro ponašanje nagradi, a ono loše rezultira odgovarajućom kaznom.

Promjena prirode rada

Dok su milenijalci začetnici fleksibilnog, neovisnog rada, Generacija Z vjerojatno će stvari prebaciti na sljedeću razinu.

Ovo je generacija koja želi slobodu i autonomiju u svom radu, kao i respektabilnu ravnotežu između posla i života, koja omogućava dobrobit.

Organizacije će morati pronaći načine uravnoteženja rizika i mogućnosti koje proizlaze iz sve digitalnije i neovisnije radne snage.

Na primjer, udaljeni radnici predstavljaju inherentne organizacijske rizike. Dakle, tim za IT sigurnost mora prioritetno razviti programe obuke i kontrole koje se mogu prilagoditi boljoj zaštiti podataka.

Što brže tvrtke prilagode svoje strategije upravljanja rizikom i usklađenost s novom generacijom prve linije i svoje potrebe u smislu ravnoteže između radnog i privatnog života, to će biti učinkovitije u optimizaciji budućih mogućnosti.

Raznolikost

Generacija Z nesumnjivo će biti najraznolikija generacija koja će ikada ući u radnu snagu.

Ovo je dobra vijest za organizacije jer je nedavno dokazano da raznolikost radne snage poboljšava raznolikost mišljenja, što se izravno odnosi na poboljšani ROI. No, kako radna snaga postaje sve raznolikija, tako se povećavaju i rizici.

Iz perspektive GRC-a i HR-a, ključno je unaprijed prepoznati potencijalne rizike za učinkovit razvoj odgovarajućih politika i kodeksa ponašanja.

Cilj bi trebao biti promoviranje inkluzivnog radnog mjesta koje prema svima postupa dostojanstveno i s poštovanjem.

Programi usredotočeni na integritet i korporativnu društvenu odgovornost (CSR) bit će ključni u razvoju optimalnih kultura sutrašnjice.

Kao nova linija fronta zaposlenici generacije Z mogu dodati značajnu vrijednost programima GRC-a. Istodobno, njihov porast donosi neviđen niz izazova povezanih s GRC-om, a razumijevanje i priprema za ove izazove bit će presudni za uspjeh sutrašnjih organizacija.

Izvorni članak autora Gaurav Kapoor možete pronaći ovdje.

PO/Foto:Pixabay