Evo koliko će se ove godine novaca potrošiti na kibernetičku sigurnost

Mogućnost novog hakerskog napada
Al Jazeera

Prema podacima koje je pribavila analitička i istraživačka kućaGartner, ova će godina donijeti porast izdvajanja za internetsku i računalnu (općenito, kibernetičku) sigurnost. Kompanije i korisnici diljem svijeta ove će godine za te svrhe platiti oko 7% više nego prošle godine, pa će ukupna vrijednost ove industrije porasti na 86,4 milijarde dolara, javlja BUG.

Kao glavne uzroke ovog rasta u Gartneru navode sve veću potražnju za sigurnosnim uslugama za poslovne korisnike, te porast ulaganja u projekte kojima je cilj zaštititi infrastrukturu i testirati sigurnost kompanija. Veću potražnju nesumnjivo su generirali brojni hakerski napadi i širenje raznih virusa, ransomwarea i ostalih zloćudnih programa posljednjih mjeseci.

 

Što se tiče razdoblja od narednih 5 godina, Gartner predviđa porast ulaganja u sigurnosna rješenja za mobilne aplikacije, dok će najviše profitirati oni koji pružaju usluge u području sigurnosti, kao što su outsourcing, savjetovanje, te implementacija sigurnosnih rješenja. S druge strane, ulaganja u hardver u ovom će području rasti nešto sporijom stopom, jer će se sve više korisnika oslanjati na usluge u oblaku.