Kotromanović: ‘Kupovinom borbenih aviona ne smije se naštetiti kopnenoj vojsci i mornarici’

Bojan Glavasevic/Youtube

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović bio je gost N1 studija uživo u kojem je komentirao susret ministra obrane Damira Krstičevića s američkim senatorima i razgovore o suradnji sa SAD.

“Senatori imaju uobičajenu politiku i način na koji rade. Više puta su u različitim intervalima, u grupama dolazili na ovaj prostor. Tako sam se i ja sretao s njima. Oni imaju utjecaj i važnost uunutar SAD-a, ali primarno to rade iz svojih osobnih političkih interesa. Ovisi u kojim odborima ti senatori sjede. Oni mogu na jedan način stalno se zauzimati za određene politike koje su u interesu RH. To je u redu, jedan normalan potez ministra.”

Na pitanje treba li Hrvatska, nakon donacije helikoptera Kiowa sada sa SADom sklopiti ugovor o nabavci borbenih zrakoplova Kotromanović je odgovorio:  “Ponosan sam na helikoptere Kiowa. Kad sam bio ministar mi smo to dogovorili , to je sada realizirano. Ponosan sam na tu realizaciju, to je bila potpuna donacija. Što se tiče, aviona podržavam odluku ako imamo dovoljan dio sredstava. Hoće li oni biti iz SAD-a, Švedske… To bih prepustio struci, to mora biti dugoročno rješenje, najjeftinije i mora se uključiti jedan dio trgovinske razmjene, tu cijela Vlada mora sjesti i vidjeti što se može napraviti.”

Upitan može li s 1-5 ocijeniti opremljenost hrvatske vojske, Kotromanović priznaje kako je tu ocijenu teško dati.

“Mi nismo kao Danaska, mi smo pred dvadeset i nešto godina u uvjetima rata stvorili vojsku, moramo se orijentirati na zapadnu tehnologiju i to su troškovi. Razumijem ljude kad kažu da su male mirovine i plaće i da imamo druge probleme, ali ulaganje u obranu je ulaganje u vlastitu sigurnost. Ljudi koji vode Ministarstvo moraju biti svjesni prave situacije u državi i donositi uravnotežene odluke, ali mi smo članica NATO-a i imamo svoje obveze. Mi smo dio elitnog kluba i moramo jedan dio budžeta trošiti na to.

Ne očekujem tenzije i ratove na ovim prostorima u dogledno vrijeme, ali treba imati modernu, ne preveliku vojsku koja će znati reagirati u trenucima krize, ali i kad su recimo požari, potresi, poplave… Želim reći da se jako dobro mora voditi politika u MORH-u da kupovinom zrakoplova ne zastane razvoj drugih segmenata – kopnene vojske i mornarice. Uvijek vojska može biti u potpori zajednici.”

RSS