Zagreb obilježava 100. godišnjicu završetka Prvoga svjetskog rata

Gradsko groblje Mirogoj

Velikoj svjetskoj manifestaciji obilježavanja stote godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata na simboličan način, polaganjem vijenaca, pridružit će se i Grad Zagreb.

Na stotu godišnjicu primirja, danas, 11. studenoga,  na Gradskom groblju Mirogoj, predstavnici Grada Zagreba, zajedno s Udrugama hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata,položili su  vijenac na spomenik/kosturnicu u kojoj se nalazi oko 3.300 posmrtnih ostataka vojnika iz Prvoga svjetskog rata. Vijenac je položen i na spomen ploču svim poginulim hrvatskim vojnicima koja se nalazi na tzv. Rudolfovoj vojarni u ulici Republike Austrije 20.

Ovim činom, Grad Zagreb će privesti kraju četverogodišnji program obilježavanja ovoga iznimno značajnog, ali i poprilično zaboravljenog i zanemarenog dijela hrvatske povijesti. Prema procjenama u Prvome svjetskom ratu izgubilo je živote između 150.000 – 200.000 hrvatskih vojnika. Najmanje što danas možemo učiniti je, barem na trenutak, prisjetiti se naših predaka, njihove patnje i žrtve, prioćili su iz zagrebačke gradske uprave.

DBO / Foto: zagreb.hr