Hoće li Italija prihvatiti novu ‘protumigrantsku’ uredbu o sigurnosti?

prtsc Yutube

Tisuće ljudi prosvjedovale su u subotu u središtu Rima protiv “protumigrantske” uredbe o sigurnosti za koju se zauzima ministar unutarnjih poslova i predsjednik Lige, stranke krajnje desnice, Matteo Salvini.

Ljevičarski prosvjednici koji su došli iz pedesetak gradova iz čitave Italije, među njima i aktivisti radikalne ljevice, sudjelovali su u prosvjednoj povorci kako bi rekli “ne Salviniju i rasizmu”, rekao je prosvjednik Sergio Serraino.

“Crni životi su važni”, “Prihvat za sve”, “Otvorite granice”, pisalo je na transparentima koji su branili prava migranata koji su u velikom broju došli na skup.

Među prosvjednicima bio je i Domenico Lucano, gradonačelnik Riacea, koji je nedavno stavljen u kućni pritvor i kasnije protjeran iz tog južnog talijanskog grada zbog optužbi za pomoć ilegalnim migrantima, javlja Al Jazeera, a prenosi Forum.

Dokumentom se humanitarne dozvole boravka koje se trenutačno dodjeljuju 25 posto tražitelja azila na dvije godine, zamjenjuju drugim dozvolama kao što su primjerice “posebna zaštita” u trajanju godinu dana i “prirodna katastrofa u matičnoj zemlji”, na šest mjeseci.

Tekst predviđa žurnu proceduru za izgon svakog tražitelja azila koji se pokaže kao “opasan”.

Usto unosi promjene u sustav prihvata tražitelja azila kojih je krajem listopada bilo 146.000 i koji će se radi uštede uputiti u velike prihvatne centre.

Što se tiče sigurnosti, tekst dopušta primjenu elektrošokera i olakšava evakuaciju zaposjednutih prostorija.

UNHCR je izrazio ozbiljnu zabrinutost za sigurnost i prava budućih izbjeglica i tražitelja azila u Italiji.

RSS