U Strategiji nacionalne sigurnosti Srbija upozorava na mogućnost izbijanja novog rata u regiji

Cirilica TV HAPPY
Cirilica TV HAPPY

Vlada Republike Srbije nedavno je usvojila dvije strategije Strategiju nacionalne sigurnosti i Strategiju obrane.

Osnovna polazišta Strategije nacionalne sigurnosti su, navodi se, očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu izvan granica Republike Srbije, europske integracije i efikasna pravna država.

U njoj se ističe da značajan utjecaj na sigurnosnu situaciju u regiji imaju naslijeđeni problemi iz prošlosti, povijesne proturječnosti, kao i posljedice sukobljavanja naroda i država na prostoru jugoistočne Europe, a naročito na prostoru Balkana.

– Odnose država u regiju, također, opterećuje reguliranje položaja manjina, rješavanje pitanja nestalih osoba i nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, kao i pitanja povratka izbjeglih, prognanih i raseljenih osoba, te vraćanje njihove imovine. Rizici od izbijanja ratova i drugih oružanih sukoba na prostoru jugoistočne Europe, iako su smanjeni, nisu eliminirani, navodi se u Strategiji.

U ovom dokumentu se kao realna prijetnja sigurnosti regije izdvajaju “separatističke težnje”, ali isključivo Kosova.

– Priznavanje nezavisnosti tog dijela teritorija Republike Srbije od strane pojedinih država u neposrednom okruženju, kao i određenog broja država u svijetu, nepovoljno se odražava na jačanje mjera povjerenja i suradnje, te usporava proces stabilizacije na ovim prostorima, piše dalje u Strategiji.

Pokušaji revizije Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Daytonski sporazum), dodaje se, ostvaruju negativan utjecaj na stabilnost i sigurnost u regiji

– Republika Srbija, kao jedna od potpisnica, jamac je Daytonskog sporazuma i zalaže se za poštivanje i ispunjavanje obaveza iz tog dokumenta u interesu sva tri konstitutivna naroda BiH, stoji u dokumentu.

Navodi se također da u “pojedinim državama regije” postoji težnja, kao i pokušaji, da se ostvari što veći stupanj nacionalnog ujedinjenja etničkog prostora i realiziraju velikodržavni projekti, koji bi uključivali reviziju i promjenu međunarodnopravno utvrđenih državnih granica i ovlasti, što može, smatraju, predstavljati opasnost za mir i sigurnost na regionalnom nivou, ali i izvan njega.

Na sigurnost Republike Srbije, tvrde, utječe i “nedovršen proces razgraničenja država bivše SFRJ”

– Očuvanje srpskog naroda, nacionalnih manjina i njihovog kulturnog, vjerskog i povijesnog identiteta uvjet je opstanka Republike Srbije, dijaspore i Srba u inozemstvu, te Republike Srpske kao entiteta u sastavu BiH u skladu s Daytonskim sporazumom, jedan je od nacionalnih interesa navedenih u Strategiji.

izvor: hayat.ba