Moćni MI5 ima novog generalnog direktora

British Airways i Heathrow pozivaju Veliku Britaniju da ublaži ograničenja putovanja
Pixabay

Ken McCallum imenovan je novim generalnim direktorom MI5 te je tako osamnaesti generalni direktor MI5-a i nasljednik Sir Andrewa Parkera, koji  je ovu funkciju obnašao od 2013. godine.

Ken McCallum je časnik MI5 s gotovo 25 godina iskustva u cijelom spektru rada vezanom za nacionalnu sigurnost i obavještajne službe.

Prvih deset godina bio je fokusiran na terorizam u vezi sa Sjevernom Irskom, u 2012. preuzeo je kontrolu nad svim protuterorističkim istragama i upravljanjem rizikom uoči i tijekom Olimpijskih igara u Londonu nakon čega je prešao u Odjel za poslovanje, inovacije i vještine (sada BEIS), koji vodi digitalna pitanja, nadograđujući svoje iskustvo izvan domene nacionalne sigurnosti.

Nakon povratka u MI5 zadržao je veze sa širim javnim sektorom te je tri godine obnašao funkciju neizvršnog direktora u odboru Uprave za nuklearnu dekomisiju.

U travnju 2015., Ken je preuzeo ulogu generalnog direktora, usmjeravajući se na oblikovanje novog zakonodavstva i daljnje jačanje partnerskih odnosa MI5-a sa SIS-om i GCHQ-om, a zamjenikom generalnog je direktora MI5-a imenovan je u travnju 2017..

Jedan od Kenovih trenutnih prioriteta je omogućavanje MI5-u iskorištavanje mogućnosti za brzo kretanje koje pruža tehnologija, uključujući i strojno učenje.

Nakon svog imenovanja Ken McCallum je izjavio:

„Namjena MI5-a je izuzetno motivirajuća. Naši se ljudi, s našim partnerima, trude održati zemlju sigurnom i uvijek žele prijeći dodatni kilometar. Nakon što sam svoj radni vijek posvetio timskom radu MI5-a, velika mi je privilegija što su od mene zatražili da ga  vodim kao generalni direktor. ”

Odlazeći generalni direktor Sir Andrew Parker rekao je:
“Ken će postati izvanredni generalni direktor. Prava je osoba koja gura MI5 naprijed i već vodi posao oblikovanja budućnosti MI5-a. U ulogu donosi bogatstvo vodstva i stručnosti u nacionalnoj sigurnosti, što u današnje vrijeme kada se MI5 i cijela zemlja bave utjecajima pandemije koronavirusa. “.

Više pročitajte na portalu MI5-a.

PO/Foto:Pixabay