HVARSKA TRAGEDIJA: Zbog trovanja putnika na jedrenjaku uhićeni vlasnik i kapetan

prtsc Gulet Broker

Zbog tragedije na jedrenjaku Atlantia na kojem je preminuo 57-godišnji Talijan Eugenio Vinci, njegova djeca su teško otrovanja, a još troje ljudi zatražilo je uslijed trovanja liječničku pomoć, uhićeni su vlasnik i kapetan broda.

Potvrđeno je to iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koja je provela kriminalističko istraživanje nakon hvarske tragedije.

Vlasnik i kapetan su, kako su utvrdili istražitelji, protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja, 8. kolovoza ove godine ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte.

Uslijed rada ovog agregata došlo je do istjecanja otrovnih plinova, točnije ugljičnog monoksida u potpalublje broda. Otrovni plin ispunio je putničke kabinet te je došlo do trovanja putnika.

“Sutra tijekom jutra će obojica zbog osnovane sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 4., u vezi sa člankom 215. Kaznenog zakona uz kaznenu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku”, priopćeno je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Radi se o dovođenju u opasnost života i imovine, odnosno teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti za što Kazneni zakon, budući da je jedna osoba i smrtno stradala, predviđa kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Ana Raić-Knežević