MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE: KRITIČNE INFRASTRUKTURE – SIGURNOST VODE I JAVNE VODOPSKRBE

Nacionalni park Krka

Međunarodno  savjetovanje  na temu Kritične infrastrukture – sigurnost vode i javne vodoopskrbe održati će se u Opatiji, 15.-16. travanj 2020., u Amadria Grand Park Hotel 4 opatijska cvijeta.

Vodoopskrbni sustavi u cijelom svijetu se smatraju kritičnim infrastrukturama koji nužno zahtijevaju povećanu razinu zaštite. Upravo su sustavi distribucije pitke vode izrazito ranjivi naspram današnjih suvremenih prijetnji i izazova poput cyber napada, namjernih onečišćenja, terorističkih napada i dr. To je jedan od osnovnih razloga zašto organiziramo ovo prvo savjetovanje o sigurnosti vode i javne vodopskrbe, rekao je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Od pozivnih predavanja izdvajamo: Aktualnosti zaštite kritičnih infrastruktura s naglaskom na javnu vodoopskrbu; predstavnik Ravnateljstva civilne zaštitu MUP-a RH; Iskustva Republike Slovenije u zaštiti kritične infrastrukture – sigurnost vode i javne vodoopskrebe; prof.dr.sc. Denis Čaleta, Predsjednik Instituta za korporativnu sigurnost Slovenije; Vodoopskrba i upravljanje rizicima u vodoopskbi; predstavnik HZJZ.

Iskustva dobre prakse prezentirati će predstavnici Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o., Zagreb i Vodovoda i kanalizacija d.o.o., Rijeka.

O uspostavi planova sigurnosti vode (WSP) govoriti će mr. Saša Šušnić, iz Šušnić savjetovanja d.o.o., Rijeka. Predavanje će obuhvatiti procjenu sustava, operativni monitoring, upravljanje i komunikacija, povratne informacije i poboljšanje, primjenu HRN EN 15975-2:2013 (Upravljanje rizikom) i HRN EN 15975-1:2011 (Upravljanje krizom) u uspostavi WSP i usporedbu WSP sa zahtjevima sustava upravljanja (HACCP,ISO 22000).

Poseban modul posvećen je hibridnim prijetnjama i cyber (ne)sigurnosti javne vodoopskrbe. Izdvajamo predavanja: Imamo li ključ sigurnosti naspram hibridnih prijetnji sektoru javne vodoopskrbe?; Dr.sc. Gordan Akrap, Ravnatelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, Zagreb; Primjena odredi Zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatera ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga u praksi; Alen Delić, DIVERTO Zagreb, Potpredsjednik HUMS-a i Predsjednik odbora za informacijsku i kibernetičku sigurnost HUMS-a.

Na panelu o fizičkoj i cyber (ne)sigurnosti javne vodoopskrbe očekuje se zanimljiva sučeljavanja predstavnika državne uprave, ZSIS-a, CERT-a, akademske zajednice, javne i privatne sigurnosti.

Drugi dan savjetovanja u fokus stavlja arhitekturu otpornosti na ranjivosti javne vodopskrebe. Biti će riječi o važnosti procjene opasnosti i identifikacije rizika, nadzorno operativnom centru kao srcu sigurnosti vodoopskrbe, pametnim bravama kao ključevima sigurnosti, primjeni naprednih tehnologija videonadzora na infrastrukturi nove generacije i značaju normi ISO 22320- 2018., ISO 31000-2018. u ostvarivanju sigurnosti javne vodoopskrbe.

Svaki sudionik savjetovanja dobiva poklon paket organizatora u kojem se između ostalog nalazi: Knjiga autora  Branko Mihaljević-Ivan Nađ: Osnove korporativne sigurnosti, HUMS, Zagreb, 2018.; Knjiga autora Branko Mihaljević-Alen Ostojić:  Koncepti kriznog upravljanja i kritične infrastrukture, HUMS, Zagreb, 2019.; CSO – Časopis za menadžment sigurnosti, broj 5-2019.

Organizatori savjetovanja su Hrvatska udruga menadžera sigurnosti i Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj, Zagreb.

Više o programu i uvjetima sudjelovanja zatražite putem e-maila: info@uhms.hr

DBO/ Foto: npkrka.hr