BEČ KAO META: Božićni trgovi zaštićeni su barijerama

Barijere su postale aktivna mjera zaštite i kontrole prilaza i prolaza u većini europskih metropola

I pored što su nedavno otkriveni teroristički planovi trojice Čečena naspram božićnog sajma na bečkom Stephansplatzu, bečka policija ne smatra da su potrebne dodatne mjere sigurnosti na bečkim božićnim trgovima.

Svi bečki trgovi na kojima se održava adventski program, zaštićeni su prema sigurnosnom konceptu usvojenom prije adventske sezone. Usvojeni koncept pretpostavlja vidljivu nazočnost uniformirane i civilne policije uz postavljene barijere na pristupima trgovima.

Sigurnosni koncept rezultat je partnerstva  organizatora događaja, Grada Beča i državne  vlasti. Zaključeno je da se javni život ne smije ograničiti na nerazuman način, priopćila je bečka policija agenciji APA.

Nakon napada na božićni sajam u Berlinu, 19. prosinca 2016. u kojem je dvanaest ljudi izgubilo živote, 70 ih je ranjeno,  austrijske sigurnosne snage privremeno su digle pripravnost. Nakon toga, mjere zaštite poput barijera bile su instalirane na osjetljivim područjima kao što su gradska vijećnica,  Mariahilfer Strasse i dr.

U 2018. godini u Austriji su zabilježene 33 osuđujuće presude za pripadnost terorističkim organizacijama. Kazneni zakon predviđa kaznu od pet do 15 godina zatvora za vođe terorističkih organizacija i jednu do deset godina za pripadnike.

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com