STRUČNJACI OTKRILI OGROMAN PROBLEM: Mogao bi pasti sustav GPS-a. Što tada?

Problem sa starijim verzijama GPS-a o kojem ovih dana pričaju stručnjaci mogao biti biti i gori od milenijskog buga, javlja Bug.

Naime, GPS (Global Positioning System) koristi vlastiti sustav mjerenja protoka vremena koji se temelji na 1024 tjedna. Takav je sustav odabran kako bi se ograničio broj izračuna i olakšalo izračunavanje GPS pozicije. GPS je prvi put pokrenut u 00:00 u nedjelju 6. siječnja 1980. Ona 1024 tjedna prvi su put istekla u ponoć u subotu, 21. kolovoza 1999. godine.

Međutim, GPS tad nije bio u tako širokoj upotrebi pa nije bilo ni značajnijih problema. Potpredsjednik tvrtke za računalnu sigurnost Trend Micro Bill Malik upozorava kako bi situacija 6. travnja 2019. mogla biti potpuno drugačija.

Danas je GPS integriran u puno više sustava nego 1999. godine. Luke utovaruju i istovaruju teret automatski, navodeći dizalice pomoću GPS-a. Javni sustavi sigurnosti koriste GPS, kao i automatizirani sustavi za nadzor prometa. Prije 20 godina te su veze bile primitivne, a sad su dio sustava, ističe Malik.

Najviše bi problema mogli imati upravo stariji navigacijski sustavi koje i dalje koriste stariji brodovi i zrakoplovi. Ali ne mogu se isključiti ni poteškoće u sustavima koji GPS koriste za digitalno mjerenje protoka vremena, kao što su neki sustavi u podatkovnim centrima, računalnim mrežama i slično.

Više o ovom problemu koji bi mogao utjecati na milijune ljudi pročitajte OVDJE.

izvor: Bug