Krunidba kralja Charlesa: Za sigurnost uzvanika brine 11 tisuća policajaca

The Royal Family Channel

Više od 11.000 policajaca patrolira londonskim ulicama tijekom današnje krunidbe kralja Charlesa. Riječ je o najvećoj ceremoniji koja se održava u britanskoj prijestolnici u posljednjih 70 godina, i policajci su dobro su pripremljeni za rješavanje bilo kakvog incidenta.

Snage sigurnosti mjesecima su se pripremale za događaj kojem će prisustvovati oko 100 šefova država, kao i velika gomila gledatelja. U povorci će sudjelovati tisuće vojnih osoba.

Ranije je Charlesova sigurnosna služba objavila da postoji opasnost od tri skupine od kojih očekuju neku vrstu napada, od eko-aktivista, terorista i anarhista.

‘Prijetnja sada je veća nego u posljednjih 50 godina’, rekao je bivši šef Kraljevskog osiguranja Dai Davis. Sigurnosni izvori su upozorili da bi takve grupe mogle da iskoristiti krunidbu kao odskočnu dasku za svoju kampanju.

‘Jasno je da je prijetnja monarhiji velika kao što je bila u posljednjih 50 godina, a potencijal je veliki zbog porasta irskih disidentskih grupa i pojačane akcije grupe anarhističkih kampanja. Elitni policajci posebno paze na druge pojedince koji su ‘fiksirani’ na kraljevske porodice. U prosincu 2021. godine, Jaswant Singh Chai ušao je u dvorac Windsor s napunjenim samostrelom tražeći pokojnu kraljicu Elizabetu. Prošlog mjeseca postao je prva osoba koja je osuđena za izdaju od 1981. godine’, rekao je Dai Davis.

Policija je pred Buckinghamskom palačom prije nekoliko dana uhitila muškarca koji je pred vratima bacao patrone za sačmaricu. Izveli su i kontroliranu eksploziju.

Opsežna sigurnosna operacija povećat će troškove krunidbe kralja Charlesa III na 250 milijuna funti.

Ogroman dio – oko 150 milijuna funti – bit će potreban za raspoređivanje upravo tisuća policajaca i zaštitnih odreda. Ostatak ide na ceremonije tijekom tri dana slavlja.

RSS