VRHOVNA ZAPOVJEDNICA U MIROVINU ŠALJE PET GENERALA

Predsjednica predstavila nove savjetnike
Ured Predsjednice RH

S  31. prosincem 2017. godine umiroviti većina zapovjednika grana Oružanih snaga RH i nekoliko drugih ustrojstvenih cjelina OS RH, a te dužnosti preuzet će novi zapovjednici.

Konkretno, u Hrvatskoj kopnenoj vojsci, umirovljen će biti zapovjednik general pukovnik Mate Ostović, a tu dužnost preuzet će brigadni general Siniša Jurković, sadašnji načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a. Dužnost načelnika stožera i zamjenika zapovjednika preuzet će brigadni general Boris Šerić, koji je trenutno na školovanju u SAD-u.

Umirovit će se i brigadni general Miroslav Kovač zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a tu dužnost preuzet će brigadir Mato Mikić, trenutno na dužnosti načelnika stožera i zamjenika zapovjednika HRZ i PZO-a. Njegov zamjenik i načelnik stožera bit će aktualni zapovjednik 91. zrakoplovne baze brigadir Michael Križanec, kojeg će na toj dužnosti, zapovjednika 91. zrakoplovne baze zamijeniti pukovnik Željko Ninić.

General pukovnika Slavka Barića na dužnosti zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, koji također odlazi u mirovinu, zamijenit će general bojnik Mate Pađen, trenutno vojni predstavnik RH u NATO i EU.

Spomenutu dužnost vojnog predstavnika RH u NATO i EU u Bruxellesu preuzet će kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, a kapetan bojnog broda Ivo Raffanellil, trenutni zapovjednik Obalne straže RH preuzet će zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice.

Također, 31. prosinca 2017. umirovit će se i zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera OS RH general bojnik Vlado Šindler i načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera OS RH komodor Marileo Staničić.

DBO