U Zagrebu se godišnje konzumira 3,43 tone marihuane – od legalizacije marihuane Zagreb bi mogao godišnje zaraditi 145 milijuna kuna

Svijetsigurnosti.com

Izraelska tvrtka Seedo koja se bavi proizvodnjom opreme za kućni uzgoj marihuane, izradila je istraživanje pod nazivom Weed Index 2018, u kojoj su kompilirali cijene marihuane u 120 gradova svijeta, ali i izračunali kolike bi porezne prihode tim gradovima donijela legalizacija marihuane.

Zagreb je na listi od 120 svjetskih gradova na 52. mjestu, s cijenom od 9,43 američka dolara po gramu. Marihuana je najskuplja u Tokiju, čak 32,66 dolara po gramu, a glavni grad Japana slijede Seul (32,44 dolara), Kyoto (29,64 dolara), Hong Kong (27,48 dolara) i Bangkok (24,81 dolar). Prvi europski grad na listi po skupoći grama marihuane je na šestom mjestu, a riječ je o Dublinu (21,63 dolara), dok je sedmi glavni grad Estonije Talin (20,98 dolara). U prvih deset najskupljih gradova za konzumaciju marihuane su još na osmom i devetom mjestu Šangaj i Peking, dok je deseti na listi Oslo.

Marihuana je najjeftinija u Južnoj Americi

Najjeftinija marihuana se pak može kupiti u glavnom gradu Ecuadora Quitu, u kojem gram stoji tek 1,34 dolara, a između 2 i 5 dolara se gram marihuane može kupiti u, redom po jeftinoći, Bogoti, Asuncionu, Jakarti, Panama Cityju, Johannesburgu, Montevideu (u kojem je marihuana legalna), Astani, Antwerpenu, Mumbaiju i New Delhiju.

Najviše se tona marihuane godišnje konzumira u New Yorku, čak 77,44, a slijede ga pakistanski Karači (41,95 tona), New Delhi (38,26 tona), Los Angeles (36,06 tona) i Kairo (32,59 tona) na petom mjestu. Među deset gradova svijeta u kojima se najviše konzumira marihuana i dva su europska: London je na sedmom mjestu s 31,4 tone godišnje, a Moskva na devetom mjestu s 22,87 tona.

U Zagrebu se godišnje konzumira 3,43 tone marihuane

No osim što Weed Index donosi podatke o cijenama i potrošnji marihuane u 120 svjetskih gradova, zanimljiv je i po tome što nudi uvid u potencijalni porezni profit koji bi nastao ako bi se u tim gradovima odlučilo legalizirati marihuanu i oporezivati je kao što se oporezuju cigarete. Weed Index je u tom izračunu u obzir uzimao više faktora, poput godišnje konzumacije marihuane, poreza na cigarete, broj stanovnika itd. Podatke o cijenama i količini konzumirane marihuane su pak dobili iz službenih izvještaja Europske unije i UN-a itd. te preko crowdsourcinga.

Prema svemu tome, Zagreb – u kojem se godišnje konzumira 3,43 tone marihuane – mogao bi godišnje na legaliziranju i oporezivanju marihuane po poreznoj stopi za cigarete zaraditi 24,35 milijuna dolara. Preračunato u kune, riječ je o 145 milijuna kuna godišnje.

Turistički potencijal

Naravno, Weed Index ne uzima u obzir kakvo je političko i društveno uređenje u državama u kojima se nalaze gradovi te se ne bave time bi li gradovi na njihovoj listi mogli sami donijeti odluku legalizacije i oporezivanja marihuane, no to i dalje ne dovodi u pitanje iznose koje su izračunali.

Godišnji proračun Grada Zagreba je oko 9 milijardi kuna, a prema proračunu za 2018. godinu za projekt Žičara Sljeme se izdvaja 150 milijuna kuna. To je samo jedan primjer koji pokazuje da bi Zagreb u godinu dana kroz legalizaciju i oporezivanje marihuane mogao imati novac da pokrije predviđeno izdvajanje za izgradnju sljemenske žičare u ovoj godini.

Pritom treba naglasiti da Weed Index donosi podatke o aktualnoj konzumaciji marihuane u Zagrebu koja većinom otpada na njegove građane. Ako bi Hrvatska, a time i Zagreb, legalizirali marihuanu, ona bi postala i važan sektor za rast turizma u glavnom gradu Hrvatske koji bi se tako mogao brendirati te bi godišnji porezni prihodi od marihuane mogli biti i značajno veći od sada projiciranih 145 milijuna kuna.

Izvor: Indeks.hr/ Autor: Gordan Duhaček