Tragedija na Ilici ponovno je upozorila na sve veći broj poginulih na hrvatskim cestama. Što možemo učiniti?

Gigasurf Twitter

Brzina je još jednom odnijela ljudske živote. U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak u Zagrebu poginule su dvije osobe, a troje je ozlijeđeno. U manje od tjedan dana na hrvatskim prometnicama poginulo je 11 osoba, a 150 ih je ozlijeđeno. Lani je u prometu poginula 331 osoba, što je za 24 više smrtno stradalih nego 2016.

Gost Dnevnika Nove TV bio je Milan Pajnić iz Udruge Sigurnost u prometu, koji je kazao kako se kod prometne nesreće na Ilici poklopilo nekoliko čimbenika: mlad i neiskusan vozač te obijesna i agresivna vožnja,što je sve dovelo do tragičnog udesa.

“I ovaj put, kao i prije nekoliko dana na Istarskom ipsilonu, stradali su nevini ljudi. Mi moramo u Hrvatskoj uključiti sve alarme jer tendencija porasta broja prometnih nesreća i smrtno stradalih nije dobra”, rekao je Pajnić.Na pitanje treba li vratiti ograničenje za mlade vozače kad je riječ o snazi automobila odgovorio je kako je to bila teško provodiva mjera. “Najbolje rješenje bila bi redovita kontrola policije, no za to nam treba puno više kamera na cestama, a policija nema ni dovoljno djelatnika da sama provodi takve kontrole.”

Upitan jesu li rješenje veće kazne, ili možda trajno oduzimanje vozačke dozvole, Pajnić odgovara: “Nažalost, imamo imućnije građane kojima veća kazna ne predstavlja problem. Pravosuđe bi trebalo biti učinkovitije jer rigoroznije kazne trebaju biti prema prekršiteljima koji čine najteže prekršaje, a to su najčešće mladi vozači, koji su daleko najugroženiji u prometu”, smatra Pranjić.

Cijeli razgovor s gospodinom Pranjićem pogledajte OVDJE.

RSS