Hrvatska EU zastupnica otkriva: ‘Gađani misle da ih se najviše vara na medu, mesu i eko-proizvodima’

prtsc Biljana Borzan/Youtube

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan predstavila je dio rezultata istraživanja javnog mnijenja na temu prijevara, sadržaja deklaracija te označavanja porijekla hrane.

Istraživanje je za Borzan proljetos provela jedna agencija na 805 ispitanika iz Hrvatske, a do sad su predstavljeni rezultati koji se odnose na poskupljenja hrane, energetska pića i prisutnost pesticida u proizvodima, javlja Jutarnji list.

Ispitivana je percepcija građana o proizvodima s kojima se najčešće manipulira u pogledu njihovih svojstava, porijekla i sastava. Najvažniji kriteriji pri kupnji, kako je pokazalo istraživanje, su kvaliteta, sigurnost hrane, utjecaj na zdravlje, cijena, porijeklo i utjecaj na okoliš.

– Proizvod kojeg je odabralo najviše građana je med, njih više od 50%, što ne iznenađuje obzirom na manjkavo zakonodavstvo EU koje dopušta oznaku „mješavina EU/ne-EU meda“ te velike količine patvorenog uvoznog meda. Druga grupa proizvoda na koje građani najviše sumnjaju je svježe meso, a treća je hrana iz ekološkog uzgoja, za koju se često ispostavi da sadrži tragove sredstava koji nisu dopušteni u ekološkoj poljoprivredi. Nakon toga ide maslinovo ulje, koje također može nositi oznaku „mješavina EU/ne-EU ulja“ – izvijestila je Borzan.

Nakon maslinovog ulja (38,6 posto) prema percepciji građana su suhomesnati proizvodi (27,3 posto), prirodni sokovi (25,1), mlijeko (23,6 posto), riba (15,5 posto) i vino (5,6 posto).

Više o ovom istraživanju pročitajte OVDJE.

RSS