Je li moguće svrgnuti Putina? Jest, ali jako teško

Putin vlast
Pixabay

Kako ukrajinski rat eskalira, na Zapadu se sve češće kao izlaz iz klopke velikog europskog rata vidi svrgavanje ruskog predsjednika Vladimira Putina s vlasti.

No, je li to realno očekivati?

Ovo je analiza tri potencijalna aktera takvog prevrata: ruski narod, političke stranke i “silovike”.

Što se tiče naroda, prema istraživanjima Levada Centra – jedine ruske neovisne agencije – Putinov rejting u Rusiji ove godine neprestano raste: uoči agresije na Ukrajinu kretao se oko 60 posto, da bi već krajem veljače porastao na 71 posto, a u ožujku se popeo na 83 posto, koliko iznosi i danas.

Jaka državna propaganda nije jedini uzrok Putinove domicilne popularnosti. Glavni uzrok je ono što je Rusiju zadesilo prije njega: kad je 2000. došao na vlast, zamijenivši Borisa Jeljcina, Putin je našao Rusiju poniženu i poharanu “šok-modelom” brzog uvođenja kapitalizma, pa je prosječni životni vijek Rusa pao za deset godina, što se zbiva samo u kataklizmama. Tu činjenicu Zapad uvijek previđa.

Putin je za svojih mandata prepolovio stopu siromaštva (s 29 na 13,5 posto), podigao životni standard Rusa i stvorio srednju klasu. Upravo zato njegova popularnost već dvadeset godina ne pada ispod 60 posto, a nerijetko skače na 80 i 90 posto (nakon aneksije Krima, vojnog uspjeha u Siriji ili aktualne agresije na Ukrajinu, koja se u Rusiji dominantno percipira kao nužna akcija za obranu stanovništva Donbasa).

Ukratko, Putin je u Rusiji popularan jer Rusi pamte iz kakvog ih je egzistencijalnog ponora izvukao, na što je ove zime – par dana nakon početka agresije na Ukrajinu – ukazao i BBC:

“Stekao je političke poene održavši Rusiju relativno stabilnom nakon postkomunističkog kaosa devedesetih. Osim što je vratio nacionalni ponos, Putin je dozvolio srednjoj klasi da se izdigne i procvjeta”, zaključuje BBC.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS