Telegramov analitičar objašnjava kako je Comey dokazao da Trump laže

Donald Trump u velikim je problemima. U svjedočenju pred senatskim Odborom za nadzor obavještajnih službi, smijenjeni direktor FBI-ja James Comey iznio je najteže optužbe protiv nekog američkog predsjednika još od vremena Richarda Nixona i afere Watergate. Comey je predočio niz uvjerljivih argumenata, potkrepljenih službenim bilješkama o njegovim susretima s Trumpom, koji vode prema zaključku da je Trump zloupotrijebio ovlasti predsjednika i pokušao omesti istragu o vezama svoje kampanje s Rusijom. Comey se nije ustručavao u karakteriziranju Trumpa: trebalo mu je samo dvije i pol minute svjedočenja da ustvrdi kako Trump «laže». Da je aktualni predsjednik «lažljivac», ponovio je još nekoliko puta u različitim kontekstima.

Protiv Trumpa i njegove kampanje vode se dvije političke istrage u Kongresu, i jedna prava – kaznena i protuobavještajna – koju je do smjene vodio Comey, a potom ju je preuzeo specijalni istražitelj, bivši direktor FBI-ja Bob Mueller.

Te tri istrage još su daleko od zaključenja, ali je Comeyjevo svjedočenje postalo dosad najozbiljniji uteg oko Trumpova vrata. Ne zato što bi se dokazalo da je Trump došao na vlast u komplotu s Putinom, nego zato što je Comey pokazao što je sve Trump napravio da zaustavi istragu o ruskom uplitanju.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.