STRUČNJACI UPOZORILI: Samo 10 posto Krčke magistrale zadovoljava minimalne sigurnosne uvjete

screenshot visitkrk.com

Analiza rizika od nastanka prometnih nesreća s poginulima i teško ozlijeđenim osobama na dionici Krčke magistrale pokazala je da samo deset posto te dionice zadovoljava minimalno prihvatljivu ocjenu od tri zvjezdice, javlja Hina a prenosi RTL.

Ostali dijelovi te prometnice svrstani su prema iRAP SRS metodologiji u kategorije neprihvatljivo visokog rizika, rekao je Marijan Jakovljević s fakulteta prometnih znanosti na stručnom skupu “Sigurnost i mobilnost”, koji su organizirali Hrvatski autoklub (HAK) i Grad Zagreb.

Pregledom videozapisa krčke dionice uočeno je da na većini trase ne postoji odgovarajuća zaštita od naleta vozila na različite vrste krutih objekata i rasvjetnih stupova smještenih uz samu cestu.

Osim toga, rekao je Jakovljević, na velikom djelu promatrane prometnice uočena je potencijalna opasnost od naleta vozila na opasne završne dijelove odbojnih ograda te opasnost od slijetanja vozila sa ceste u visokom nasipu.

Riziku od stradavanja doprinosi i veći broj nekvalitetno projektiranih i loše opremljenih raskrižja te nepreglednih cestovnih priključaka. U sklopu tog istraživanja provedena je analiza najpovoljnijeg odnosa koristi i troškova sanacije prometnice radi podizanja sigurnosti.

Cijelo izvješće pročitajte OVDJE.

izvor: Hina/RTL