Nova prijevara: Sve je više žrtava vishinga. Evo o čemu se radi

Pegasus
Pixabay

Splitska policija zaprimila je prijavu o novoj prijevari.

Oštećenu gospođu telefonom je kontaktirao nepoznati muškarac. Na engleskom jeziku predstavio se kao djelatnik tehnološke tvrtke i rekao joj je da je njezin kompjutor hakiran te će joj on pomoći da riješi problem.

Zatim je zatražio da upiše podatke koje joj on kaže. Radilo se o kôdu sastavljenom od brojeva i slova koje je trebala unijeti u tražilicu računala. Ona je to i učinila no nakon toga više nije mogla upravljati svojim kompjuterom.

Telefonski razgovor je nakon toga, također na engleskom jeziku, nastavila nepoznata ženska osoba koja je od oštećene tražila da u okvir koji joj se pojavio na ekranu računala upiše svoje osobne podatke, broj mobitela, broj bankovne kartice uključujući i rok valjanosti i CVV broj kartice. Trebala je naime uplatiti 5 € kao naknade za uslugu eliminiranja hakerskih programa s računala. Nakon unosa tih podataka, oštećena je prema uputi pozivatelja, koristeći kameru na računalu, fotografirala sebe i svoju osobnu iskaznicu te potom na svoj mobilni uređaj instalirala aplikaciju koja omogućuje napadačima pristup mobitelu oštećene.

Rezultat cijelog procesa je da su napadači dobili sve potrebne podatke o identitetu oštećene za registraciju na bilo kojoj internetskoj platformi, ali i podatke o bankovnoj kartici koja im omogućuje plaćanje usluga putem interneta. Osim toga, preuzimajući kontrolu nad računalom i mobilnim uređajem oštećene, napadači su preuzeli kontrolu i nad njezinim korisničkim računima, kao što su elektronička pošta i drugo. Bankovnom karticom oštećene napadači su izvršili transakcije u ukupnom iznosu od 872 € prije nego je kartica blokirana od strane banke.

Ovo je, kaže policija vishing (kombinacija riječi Voice i Phising), telefonska prijevara u kojoj prevaranti pokušavaju navesti žrtvu da otkrije svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplate novčana sredstva. Počinitelji se predstavljaju kao djelatnici tehničke podrške poznatih internetskih pružatelja usluga i upozoravaju žrtve da moraju iz sigurnosnih razloga instalirati određeni program na svoje računalo jer će u suprotnom izgubiti sve podatke. Nakon što žrtve to učine, ne znajući da su instalirale program koji omogućuje napadaču preuzimanje kontrole nad njihovim računalom, napadači upućuju žrtvu da otvore aplikaciju za internet bankarstvo ili izvrše skromnu transakciju kao naknadu za pruženu uslugu. Ukoliko žrtve to učine, počinitelj, budući da je već ostvario kontrolu nad računalom, pribavlja sve podatke koje žrtva unosi u internet bankarstvo i koristi ih za zadavanje naloga za isplatu s računa.

Što policija savjetuje građanima da učine u ovakvim situacijama?

  • Budite oprezni kada primite neočekivani telefonski poziv,
  • Uzmite broj pozivatelja i recite da ćete ih povratno nazvati,
  • Potražite telefonski broj organizacije i izravno ih kontaktirajte,
  • Ako sumnjate da je vaše računalo zaraženo zlonamjernim programima, potražite pomoć ovlaštenog servisera ili stručne osobe
  • Prevaranti mogu pronaći vaše osobne podatke online (npr. preko društvenih mreža), nemojte pretpostaviti da je pozivatelj legitiman samo zato što ima takve pojedinosti,
  • Nemojte dijeliti kartični PIN ili lozinku za online bankarstvo. Vaša banka to nikada neće tražiti
  • Ako mislite da se radi o lažnom pozivu, prijavite policiji i vašoj banci

RSS