EU ubrzava rješavanje zahtjeva za azil ilegalnim migrantima: ‘Želimo bolje upravljati migracijama’

EU za izbjeglice i migrante
Pixabay

Europski parlament nedavno je odobrio svoje stajalište o revizijama postupka za upravljanje nezakonitim migracijama, te sada treba započeti pregovore s Vijećem. Cilj je omogućiti bolje upravljanja migracijama uz istodobnu zaštitu prava i potreba migranata.

Predlaže se uvođenje bržeg i jednostavnijeg postupka za zahtjeve za azil podnesene neposredno nakon provjere. Oni bi trebali biti dovršeni za 12 tjedana, uključujući žalbe. U slučaju odbijanja, osobu treba vratiti u zemlju iz koje dolazi u roku od 12 tjedana.

Novim pravilima ograničilo bi se korištenje pritvora, objašnjavaju iz Europskog parlamenta. Dok se zahtjev za azil ocjenjuje ili se obrađuje postupak vraćanja, država članica EU-a treba pronaći smještaj za podnositelja zahtjeva za azil. Pritvor bi se trebao koristiti samo kao krajnja mjera.

Države članice EU-a trebaju uspostaviti neovisne mehanizme za praćenje i procjenu uvjeta prihvata i zadržavanja kako bi se osiguralo poštovanje europskih i međunarodnih zakona o izbjeglicama i ljudskih prava, naglašaeno je.

Provjera migranata na granici EU-a

U travnju 2023. Europski parlament odobrio je i svoje stajalište o reviziji uredbe o dubinskoj provjeri.

Zastupnici sada započinju pregovore s državama članicama EU-a. Revidirana pravila primjenjivat će se na osobe koje ne ispunjavaju uvjete za ulazak u državu članicu EU-a i koje podnose zahtjev za međunarodnu zaštitu na graničnom prijelazu. Ona uključuju identifikaciju, uzimanje otisaka prstiju, sigurnosne provjere te preliminarnu procjenu zdravlja i ranjivosti.

Postupak provjere trebao bi trajati do pet dana ili 10 u slučaju krizne situacije. Nacionalna tijela tada će odlučiti hoće li odobriti međunarodnu zaštitu ili pokrenuti postupak vraćanja, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

RSS