Ovom dečku kaciga je u godinu dana šest puta sačuvala glavu

varazdinska.policija.gov

U Međimurskoj ulici u Varaždinu u utorak, 17. rujna, predstavljen je preventivni projekt “Kaciga glavu čuva!”

Kako piše Regionalni.com, riječ je o zajedničkom projektu Policijske uprave varaždinske i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, kojem je podršku dao i Marin Ranteš, osvajač FISE, Svjetskog kupa u BMX biciklizmu.

– Kaciga je broj jedan ne samo na biciklu nego i na motociklu. Meni je sačuvala glavu u posljednjih godinu dana – čak šest puta. Ljudi važnost nošenja kacige shvate tek kad se nešto dogodi – rekao je Marin Ranteš.

Voditelj Odsjeka Danijel Posavec također je istaknuo važnost nošenja zaštitne kacige i rekao “Kaciga zaista glavu čuva. U petak se dogodila prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 51-godišnjak na biciklu u Cerju Nebojse. Da je imao zaštitnu kacigu, ona bi mu vjerojatno spasila život. Ovaj projekt odnosi se prije svega na djecu školske i srednjoškolske dobi te apeliramo na sve da ne puštaju djecu mlađu od 16 godina bez zaštitne kacige na bicikl. Kacigu preporučamo i starijima biciklistima“. Također je naveo kako su tijekom 2018. godine u prometu na području Hrvatske život izgubila 22 biciklista.

Na području Varaždinske županije je smrtno stradao jedan biciklista, 6 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 49 ozljede lakše naravi i nastavio „nismo zadovoljni s postotkom korištenja zaštitne kacige od strane djece biciklista te bi zasigurno posljedice u prometnim nesrećama koje se odnose na bicikliste, bile puno manje. Zbog svega navedenog, apeliramo na roditelje, ali i nastavnike u školama da osvijeste djecu o važnosti korištenja zaštitne kacige u prometu.

Na kraju predstavljanja ovog projekta, svi prisutni, uključujući predstavnike medija, izrazili su podršku projektu Edward pokazivanjem Nule – simbola akcije “Dan bez poginulih u prometu” koji se ove godine obilježava dana 26. rujna, priopćeno je iz Policijske uprave varaždinske.