Stručnjaci su izračunali koliko su SAD koštali svi dosadašnji ratovi. Evo brojki

Nema više „kalifata“, ali su teroristi sve opasniji
Pixabay

Sjedinjene Američke Države su najveća vojna sila na svijetu, s godišnjim budžetom od 649 milijardi dolara, a prema istraživanju How much koji je usporedio sve ratove što su ih SAD vodile, od Američke revolucije do danas, ratovanje je Amerikance koštalo više od 8,6 bilijuna dolara, ne računajući nenadoknadive ljudske žrtve, prenosi Al Jazeera Balkans.

Drugi svjetski rat najviše je financijski oštetio SAD, kada je izgubljeno 4,69 bilijuna  dolara, što je više nego kada se zbroje cifre iz svih ostalih ratova koje je država vodila.

Slijedi rat u Iraku za koji su SAD utrošile 1,01 bilijuna dolara, prenosi B92.net.

Rat u Afganistanu koji je koštao SAD više od 910 milijardi dolara, treći je na listi što se tiče utrošenog novca, ali je najduži, budući da traje već 18 godina i nema naznaka o tome kada će završiti.

Ukupni kumulativni troškovi građanskog rata i za Sjever i za Jug su iznenađujuće mali.

U Vijetnamskom ratu Amerikanci su potrošili 843,63 milijardi dolara, a za Korejski su izdvojili 398,81 milijardi dolara. Na šestom mjestu po troškovima je Prvi svjetski rat, koji je koštao SAD 381,8 milijardi dolara, zatim Zaljevski sa 116,6 milijardi dolara, Američki građanski rat sa 68,17 milijardi dolara.

Oružani sukobi vremenom postaju sve skuplji, zahvaljujući skupljem naoružanju i dalekim konfliktnim zonama.

Vojni budžet raste najviše zbog troškova složenih sistema naoružanja, kao na primjer borbenog aviona F-35 Lightning, koji je vojsci SAD donio doživotni trošak od čak bilijun dolara.

Treba spomenuti i kako lokacija borbe određuje koliko će novca odnijeti. U prvih nekoliko desetljeća američke povijesti, ratovi su se uglavnom odigravali blizu američkih granica, obično negdje u Sjevernoj Americi, a ubrzo su se SAD uključile u globalne sukobe poput Iraka i Afganistana.

izvor: Al Jazeera Balkans