Ovo će biti najvažnije sigurnosne teme za Europsku uniju u 2020. godini

Tko će biti na Crnoj listi
prtsc Youtube/Herman Van Rompuy

Europska unija radi na mnogim novim zakonodavnim prijedlozima zahvaljujući kojima bi Europa trebala postati bolje mjesto za život. Među najvažnijim temama u 2020. je i više sigurnosnih pitanja.

Klimatska kriza

Jedan od najvažnijih prioriteta EU-a je reakcija na klimatsku krizu. Europska komisija priprema Zeleni dogovor, plan zahvaljujući kojem Europa treba postati klimatski neutralna do 2050. U 2020. očekujte prijedloge o održivoj hrani, proizvodima s dužim vijekom trajanja, pesticidima, strategiji bio raznolikosti za 2030., kao i ideje za smanjenje štetnih emisija iz zrakoplovstva i brodarstva.

Dugogodišnji proračun EU-a

Pregovori o proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. se nastavljaju. Parlament traži više novca za borbu protiv klimatskih promjena, poticanje inovacija i zaštitu granica.

Digitalne usluge

Ove godine očekuje se prijedlog Komisije za digitalne usluge, kao i umjetnu inteligenciju. Prijedlog za umjetnu inteligenciju treba razjasniti pravna pitanja i potaknuti ulaganja u to područje. Parlament će se također pozabaviti pitanjem mogu li sustavi za automatsko odlučivanje zbog algoritama koje koriste biti pristrani.

Bankarska unija

Kriza eurozone ukazala je na potrebu za daljnjom integracijom financijskog sustava EU-a. U 2020. Parlament će se baviti prijedlozima za dovršenje bankarske unije, uključujući shemu za osiguravanje štednje i dodatne mjere u slučaju propasti banaka.

Trgovinski sporazumi

Parlament će glasati o trgovinskom i investicijskom sporazumu s Vijetnamom, kojim bi se ukinulo 99 posto carina. EU će nastaviti pregovore s drugim zemljama, uključujući Australiju i Novi Zeland, Čile, Indoneziju, Filipine, Maroko i Tunis, a u tijeku su i razgovori o investicijskom sporazumu s Kinom.

Zdravstvo

Početkom ove godine Europska komisija treba osmisliti akcijski plan za borbu protiv raka, koji ide Parlamentu na pregled.

Putnička prava

Novim prijedlogom trebaju se ažurirati prava putnika u zrakoplovnom i željezničkom prometu, a zastupnici posebno žele poboljšati prava osoba s invaliditetom.

Proširenje

Nastavljaju se pregovori s državama koje se žele pridružiti EU-u. Parlament želi pokretanje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom koje su ispunile potrebne zahtjeve. Zastupnici će također raspravljati o izgledima za pridruživanje zemalja zapadnog Balkana.

Brexit

Prema trenutnom planu Ujedinjena Kraljevina treba napustiti Uniju 31. siječnja 2020., no izlazak je moguć i ranije ukoliko UK i Europski parlament odobre Sporazum o povlačenju.

Nakon njegovog odobrenja, na redu su pregovori o sporazumu o budućim odnosima, koji uključuje pitanja poput trgovine i suradnje u obrani, pitanjima okoliša i borbi protiv terorizma.

Sigurnost

Parlament i Vijeće pregovaraju o prijedlogu borbe protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu. Raspravlja se i o privremenim kontrolama granica u schengenskom području, a očekuje se i prijedlog Komisije za osiguranje granica EU-a.

Schumanova deklaracija

Dana 9. svibnja bit će 70. obljetnica od kada je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je utrla put Europskoj uniji kakvu danas znamo, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

A. R. K.