Amerikanci su ubili najmoćnijeg iranskog generala, Teheran uzvraća: ‘Ovo je ratni čin’

prtsc CBS News/Youtube

Tri rakete tipa “kaćuša” pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su u petak tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici, a tamošnja državna televizija izvještava da je među poginulima Qassem Suleimani, vjerojatno najmoćniji iranski general i zapovjednik Qudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde. Vijest o njegovoj smrti u međuvremenu je potvrdila i sama Iranska revolucionarna garda, prenosi Jutarnji list.

Pentagon se ubrzo oglasio priopćenjem u kojem je potvrdio da su akciju pokrenuli Amerikanci po izravnoj naredbi predsjednika Donalda Trumpa.

– Prema naredbi predsjednika, američka vojska je izvela odlučnu obrambenu akciju ubojstva Qassema Suleimanija, zapovjednika Qudsa Iranske revolucionarne garde, organizacije s američke liste terorističkih grupa, a s ciljem zaštite američkog osoblja u inozemstvu, navodi se u priopćenju Pentagona.

– General Suleimani je aktivno razvijao planove napada na američke diplomate i vojnike u Iraku i cijeloj regiji, dodaje se između ostalog u priopćenju u kojem se Suleimanija prokazuje kao čovjeka koji je osobno odobrio napad na američku ambasadu u Bagdadu prije nekoliko dana.

Više o razlozima napada pročitajte OVDJE.

RSS