Ravnateljica USKOK-a otkrila da već pet godina nemaju financijskog istražitelja: ‘Nitko neće raditi za takvu plaću’

prtsc HRT
Zašto suđenja u USKOK-ovim predmetima traju tako dugo? Nakon podnošenja izvješća o radu Državnog odvjetništva u 2017. i 2018., glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić poručio je u Hrvatskom saboru da će se više angažirati. Kakvo je stanje u pravosuđu, zašto je percepcija javnosti loša? Zašto USKOK-ovi predmeti traju dugo? Kakav je u praksi novi, izmijenjeni, Zakon o kaznenom postupku?

O tome su u emisiji Otvoreno HRT-a u četvrtak govorili ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić, sudac u Kaznenom odjelu Vrhovnog suda Damir Kos, pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić, prof. dr. sc. Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, te odvjetnik Veljko Miljević.

Vanja Marušić kaže da je više od 90 posto USKOK-ovih optužnica potvrđeno, ishođene su osuđujuće pravomoćne presude. U manjem broju predmeta se nisu završili kazneni postupci. Razlozi su različiti.

“Samo u najsloženijim predmetima uskočke istrage traju do godine i pol, iznimno i nešto više, a na te okolnosti mi ne možemo utjecati zbog potrebe vrlo složenih vještačenja ili kada se dokazi skupljaju preko međunarodne pravne pomoći”, objašnjava Marušić.

“Još je rano govoriti o tome hoće li izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koje su stupile na snagu s početkom godine dovesti do bržeg i efikasnijeg procesuiranja. No što se događa ‘na terenu’? Primjerice, u slučaju optužnice s više okrivljenika, netko se uvijek razboli; traže se izuzeća, izdvajanja nezakonitih dokaza… sve to značajno usporava proces”, napominje Marušić.

Postoji i kroničan problem zapošljavanja stručnih kadrova nepravne struke – prvenstveno financijskih i IT stručnjaka. Odjel za istraživanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom formiran je prije pet godina, a do danas nije zaposlen niti jedan financijski istražitelj. Zašto?

“Nitko neće doći raditi, stručan čovjek s godinama iskustva za takvu plaću. Isto tako je i s IT stručnjacima, a i sa službeničkim kadrom”, ustvrdila je Marušić, dodajući da je problem u tome što se te ljude ne može adekvatno platiti.

Cijeli sadržaj emisije Otvoreno možete pogledati OVDJE.

RSS