Za novog ravnatelja policije Vlada je imenovala Nikolu Milinu

mup.hr

Nikola Milina imenovan je glavnom ravnateljem policije. Odlučila je tako Vlada RH na zatvorenom dijelu današnje sjednice nakon što je Milinu za glavnog ravnatelja predložio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, javlja Net.hr.

Milina je zajedno s ostalih osmero kandidata bio na razgovoru kod ministra Božinovića, te je očito stekao njegovo najveće povjerenje i dobio šansu idućih pet godina voditi hrvatsku policiju.

Na toj funkciji nasljeđuje Marka Srdarevića koji je, kao kadar bivšeg ministra Vlahe Orepića, prošli mjesec dao ostavku. U međuvremenu je policiju vodio zamjenik ravnatelja Dražen Vitez.

Životopis novog ravnatelja policije

Milina je diplomirani kriminalist, koji je najveći dio svoje karijere proveo u Upravi za granicu. Tijekom 2007. godine bio je i pomoćnik ravnatelja policije, a predavao je i na Policijskoj akademiji.

Završio je međunarodni tečaj za mirovne operacije, a kasnije vodio radnu skupinu u europskoj projektu Integriranog upravljanja granicom. Između ostalog je bio promatrač u upravljačkom odboru FRONTEX-a i dugogodišnji član upravljačkog odbora Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga. Od travnja prošle godine, kako su doznala 24 sata, Milina je radio na europskom projektu poboljšanja granične sigurnosti Makedonije vezane uz izbjegličku krizu kao ekspert za pitanja granične sigurnosti i savjetnik makedonskog MUP-a gdje je angažiran do kraja ove godine.

Biraju se i ostali policijski šefovi?

Već u petak novi ravnatelj trebao bi sudjelovati u razgovorima s kandidatima za svoje prve suradnike, a posebno je tu važno mjesto načelnika Uprave kriminalističke policije. Budući da se uz Milinu kao najozbiljniji kandidat za ravnatelja spominjao Željko Prša, aktualni šef zagrebačke policije, nije isključeno da on postane prvi čovjek kriminalističke policije.

Novi ravnatelj u dogovoru s ministrom morat će uskoro imenovati i načelnike nekoliko policijskih uprava. Doznajemo kako bi Pršu na čelu Policijske uprave zagrebačke mogao zamijeniti Marko Rašić, sadašnji načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke.