PROFESOR MIRKO BILANDŽIĆ: ‘Terorizam je postao dio našeg života i to neće prestati. Apsolutne sigurnosti nema’

prtsc RTL Danas

Profesor Mirko Bilandžić, stručnjak za terorizam koji se u svojem poslu bavio Šri Lankom te o njoj pisao,gostujući u RTL-u Danas rekao je kako se radi o pomno planiranom udaru gdje ni makro lokacija (država), ni mikro teritorijalne lokacije, niti vrijeme i način izvršenja napada nisu slučajno izabrani.

“Još jedan u nizu tragičnih napada koji pokazuju moć terorizma i koja je sposobnost terorističkih organizacija. Nemamo sve pokazatelje koji bi mogli pokazati tko iza ovoga stoji, no izvjesno je da je riječ o islamističkom rukopisu i to u kontekstu tzv. globalizacije, što podrazumijeva ideološku globalnu poveznicu, a lokalne izvršitelje. To je, ja bih rekao, dominantan način izvršenja islamističkog terorizma u zadnjih desetak godina.”

Postavlja se pitanje zašto je napad izveden baš na Uskrs i to na Šri Lanki. Bilandžić ističe kako nije riječ o slučajnosti jer ona ne postoji kad je u pitanju terorizam.

“Šri Lanka je jedna država koja je do prije desetak godina imala terorizam za svakodnevnicu. To je bio sukob između Sinhaleza, koji su vladajuća struktura, i Tamila koji su se zalagali za neovisnu tamilsku državu. Od 2009. Šri Lanka nije iskusila terorizam i iako je multietnička država, ona je vrlo stabilna država, i nismo imali sukobe tog tipa. Ovog trenutka se radi o jednom slučaju koji je sve to doveo u pitanje i postavio kontroverzu zašto je došlo do toga, tko stoji iza udara,  zašto udar na kršćane, radi li se o osveti za napad na Novom Zelandu. Način izvršenja je takav da i on izaziva zabunu, jer je očegledno  riječ o bombašima samoubojicama. Ako znamo da su tamilski tigrovi, baš u Šri Lanki, doveli taj tip terorizma do savršenstva i svi su učili od njih. Sve zajedno ukazuje na širenje straha, publicitet koji su oni dobili da više nitko nije siguran i čak i države i mjesta koja su dosad relativno bile sigurne.”

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Bilandžić kaže da u suvremenom terorizmu ima vrlo malo izravnog preuzimanja odgovornosti. Naknadno preuzimanje odgovornosti je način pshihološkog utjecaja na javnost i širenje straha.

“Meni se čini da se i ovdje radi o tome. Očigledno je da se radi o islamističkom rukopisu”, kaže Bilandžić.

Cijeli razgovor s profesorom Bilandžićem pogledajte OVDJE.

izvor: RTL Danas