NAPETO U BIH: ‘Federacija će zaštiti svoje građane ako Republika Srpska ne odustane od pričuvne policije’

Hayat TV BiH

Nakon što je Republika Srpska donijela zakonsku mogućnost za osnivanje rezervnog sastava policije žurno se sastala Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije BiH. Njezin predsjednik nakon sjednice iznio je zaključke koji su jednoglasno usvojeni.

Tako Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, koji ima izvršni mandat, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenost građana odmah zaustavi antidejtonske aktivnosti policije Republike Srpske.

Traži se od nadležnih institucija BiH procjena sigurnosne situacije nakon usvajanja spornog Nacrta zakona.

Komisija za sigurnost pozvala je Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi ambijenta, da popune aktivne sastave u skladu s pravilnicima, te zatražila adekvatno opremanje aktivnih sastava.

– Ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o rezervnom sastavu RS ne budu obustavljene ili zaustavljene, Federacija Bosne i Hercegovine FBiH će poduzeti sve mjere na zaštiti sigurnosti građana, posljednji je zaključak Komisije.

“Očekujemo od institucija i organa da se napravi procjena i analiza uznemirenosti građana zbog priče koja će prikazati opravdanost tretiranja teme. Nama je cilj da se ovo zaustavi, jer ovo nije u interesu građana BiH, bez obzira gdje žive”, poručio je Mašić, javlja N1.

Adekvatne mjere, koje se navode u zaključcima, kako je objasnio Mešić  “mogu podrazumijevati sve, a to može, ali i ne mora značiti formiranje rezervnog sastava unutar FBiH”.

izvor: N1