POLICIJA POZIVA NA OPREZ ZBOG PORASTA DŽEPNIH KRAĐA

Tramvajski prijevoz u Zagrebu

Posljednji slučaj jučerašnje džepne krađe, oko 12.30 sati u tramvaju između Britanskog trga i Frankopanske ulice u kojem su djevojke stare 33 i 23 godine izvukle novčanik iz zadnjeg džepa muškarca koristeći gužvu i njegovu nepažnju, potaknuo je zagrebačku policiju da građane pozovu na oprez.

Policija ističe da džepari najčešće djeluju u gužvi, koristeći pritom neposredan doticaj sa žrtvom – u sredstvima javnog gradskog prijevoza, na tramvajskim i autobusnim postajama, tržnicama i sajmovima, u trgovačkim središtima, tijekom javnih okupljanja „lukavo“ odabiru žrtve nakon čega koriste bliski kontakt (naguravanje ili naslanjanje tijelom), a znaju se i “dobronamjerno” upustiti u razgovor sa žrtvom, odvraćajući pritom njezinu pozornost.

Zavlačenjem ruke u torbicu ili dio odjeće ili oštrim predmetom neprimjetno režu rub torbice ili dio odjeće odakle izvlače novčanik. Često rade u paru – jedan odabire žrtvu i džepari je, a drugi preuzima plijen žustro se udaljavajući.

Savjeti za zaštitu

Nosite sa sobom samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica. Gotovinu, kartice i sitni novac nosite odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne. Neka poklopac torbe koja se otvara uvijek bude s unutarnje strane, uz tijelo.

Više pozornosti obratite na svoje vrijednosti koje nosite sa sobom. Svoju torbicu nikada ne ostavljajte otvorenu i izvan vidokruga.

Što ako se ipak dogodi krađa?

– ako ste žrtva, glasno upozorite okolinu na krađu i počinitelja te glasno zatražite pomoć

– ako ste svjedok, pružite pomoć žrtvi

– odmah obavijestite policiju na broj 192

– zapamtite što više pojedinosti o počinitelju (osobni opis, način odijevanja, hoda…)

– otuđene kartice odmah poništite kako biste spriječili njihovu zlouporabu

Kod prijave kaznenog djela džepne krađe, potrebno je dati slijedeće podatke:

– Što se dogodilo?

– Gdje se dogodilo?

– Kada se dogodilo?

– Tko prijavljuje djelo (žrtva, svjedok)?

Na području grada Zagreba inače prometuje 410 autobusnih vozila i 277 tramvajskih vozila koji dnevno prevezu nešto manje od milijun putnika.

DBO/ Foto: Svijet sigurnosti