Evo što je glavni tajnik NATO-a poručio Hrvatskoj nakon propale nabavke borbenih aviona

nato.int

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u razgovoru za N1 Televiziju kako očekuje da Hrvatska ispuni obveze što ih je deklarirala u NATO-u. Stoltenberg je to rekao odgovarajući na pitanje novinara Hrvoja Krešića o propaloj nabavci borbenih aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Među ostalim, Hrvatska je od svojih snaga NATO-u deklarirala dežurni borbeni dvojac (DBD), odnosno dva aviona MiG-21 u dežurstvu 7/365 sukladno NATO dokumentu (Air Tasking Order).

No, prije dva tjedna kada je propao posao s nabavkom izraelskih F-16 Baraka ministar obrane Damir Krstičević iznio je zabrinjavajući podatak: “Situacija s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom s avionima MiG-21, s modernizacijom, ugovori su potpisani 2013. trebali su letjeti do 2024. Činjenica je da ne lete, da su na zemlji. Hrvatska ima samo ispravna tri MiG 21. Zašto je remont napravljen, dani novci, a avioni ne lete?”

Glavnog tajnika NATO-a to očito ne zanima, jer nije spomenuo da bi Hrvatska mogla promijeniti deklarirane snage, već je rekao kako je problem s nabavkom borbenih aviona bilateralno pitanje u koje se NATO neće miješati.

Stoltenberg je intervju za N1 Televiziju dao u Davosu gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu.

A. R. K.