Plenković najavio veću proizvodnju streljiva u Hrvatskoj i novu vojnu pomoć Ukrajini

Vojna pomoć Ukrajini
morh.hr

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da Hrvatska može i želi sudjelovati u pojačanoj proizvodnji streljiva budući da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sugerirala EU da udruži snage s vojnom industrijom radi isporuka većih količina streljiva Ukrajini i obnove domaćih zaliha, javlja Hina, a prenosi Fenix.

“Razvoj obrambene industrije, ubrzanje proizvodnje u uvjetima kada je cijeli NATO i EU u situaciji da dostavlja vojnu pomoć Ukrajini podrazumijeva i veće dinamizianje proizvodnje”, rekao je Plenković novinarima na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

“Ta ideja proizlazi ne samo iz potreba onoga što Ukrajina traži od zapadnih zemalja, nego i iz činjenice da se europska obrambena industrija snažno razvija i da postoje europski fondovi da se napravi kompatibilan sustav koji bi ojačao obrambeni sustav država članica. U tome Hrvatska i sve ostale zemlje imaju i mogućnost i želju da participiraju”, dodao je.

Govoreći na konferenciji ranije u subotu, Von der Leyen je svoj plan usporedila s onim što je EU učinila u pandemiji kada je trebalo proizvesti goleme količine cjepiva protiv koronavirusa.

“Mogli bismo razmisliti o velikim ugovorima koji bi obrambenim tvrtkama omogućili da ulože u proizvodne linije kako bi ubrzale proizvodnju i povećale količine koje mogu isporučiti”, rekla je predsjednica izvršnog tijela EU-a.

Rat u Ukrajini, koji uskoro ulazi u drugu godinu, u središtu je tradicionalnog okupljanja svjetskih čelnika i stručnjaka za sigurnost u glavnom gradu Bavarske.

Plenković je rekao da su dvije glavne poruke Hrvatske čvrsta potpora Ukrajini i prenošenje iskustva zemljama jugoistočne Europe na putu u europske i euroatlantske integracije.

“Važno je da se nestabilnost iz Ukrajine ne prenese na jugoistok Europe i da se nastavi europski put”, rekao je Plenković.

Upitan o mogućem prelijevanju sukoba iz Ukrajine na zapadni Balkan, Plenković je rekao da Hrvatska godinama smatra da je tom prostoru potrebna stabilnost koja će šest zemalja iz hrvatskog susjedstva vući prema EU.

RSS