POČELA KONFERENCIJA SIGURNOST I TURIZAM U NOVALJI

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma čak je 84,2 posto svjetskog stanovništva zabrinuto u kojem smjeru se svijet kreće. Glavni rizici suvremenog svijeta u rast troškova života, okolišna sigurnost te geoekonomske konfrontacije koje mogu prerasti u sukobe, a proizvode nove tenzije, rekao je dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor zagrebačkog Sveučilišta VERN u prvom izlaganju na Konferenciji “Sigurnost i turizam”, koja se u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti održava 24. i 25. svibnja u hotelu Olea u Novalji na Pagu.

“Situacija u svijetu zahtjeva kontinuirano krizno upravljanje, svijet se podijelio, rastu tenzije između ključnih aktera, umnožava se vojna moć koja predstavlja izazov. Globalizacija i ekonomski rast su iza nas, a raste vjerojatnost za pojavu ekstremnih događaja. U fragmentiranom svijetu bit će više centara moći koji mogu biti u sukobu, a akteri nisu samo države nego i multinacionalne kompanije. Diverzificirat će se i turistička tržišta, a turističke tokove će povećavati suradnja i partnerstvo među državama. Odluka o putovanju ovisit će o globalnoj sigurnosti, pri čemu Hrvatska dobro stoji jer je prema sigurnosti dvadeseta u svijetu, ispred Grčke i Turske. Međutim, kad se mjeri parametar korupcije i sigurnosti stranih investicija, tu naglo padamo ispod pedesetog mjesta”, rekao je, među ostalim, u svom izlaganju “Sigurnosni izazovi u Europi, regionalne sličnosti i različitosti, specifičnost turističkih regija” dr. Cvrtila, naglasivši da je sigurnost kapital za destinacije.

Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, otvarajući skup podsjetio je na nedavno proglašenje završetka pandemije COVID-19 sa kojom se hrvatski turistički sektor nosio uspješnije nego ostale turističke zemlje.

“Projekt Ministarstva turizma “Safe Stay in Croatia“, koji je prije svega promovirao sigurnost i zdravlje, pokazao se uspješnim, zahvaljujući kojem su turisti i posjetitelji Hrvatske sve relevantne informacije o protokolima i mjerama sa svih razina turističkog sektora dobivali brzo i transparentno“, rekao je Ostojić.

Juro Martinović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, na konferenciju je stigao sa sastanka s Ministarstvom pravosuđa SAD-a s kojim je potpisan sporazum o sprečavanju cyber kfriminala, naglasivši kako trebamo kvalitetan zakonodavni okvir da bi se stvorila sigurnosna percepcija i adekvatna društvena reakcija kad se nešto dogodi.

Ovogodišnja, druga po redu konferencija o sigurnosti u turizmu, simbolično se održava upravo u Novalji na Pagu, gradu poznatom po ljetnim partijima na plaži Zrće koji su sigurnosni izazov. Lani je Novalja zabilježila gotovo dva milijuna komercijalnih noćenja, dok je stanovnika toga grada samo 4500.

– Ove ćemo godine, uz trijažni tim koji je stalno na Zrću, imati i punkt Crvenog križa sa skuterom i spasilačkom opremom. Hrvatska vatrogasna zajednica će od 1. srpnja imati dvije video kamere, a u sezoni će red održavati i šezdesetak policajaca iz drugih mjesta”, rekao je u uvodnom pozdravnom govoru Ivan Dabo, gradonačelnik Novalje. Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, dodao je kako će Ministarstvo turizma sufinancirati dodatne timove hitne pomoći ne samo na Zrću nego i u drugim turističkim mjestima.

Ante Šoljić, član Odbora za obranu Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za sigurnost u turizmu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, govorio je o sigurnosti kao presudnom faktoru suvremenog turizma i podsjetio da teroristički napadi rapidno rastu od 1970. godine te da oni najviše utječu na pad potražnje u turističkim destinacijama gdje su se dogodili pa i u njihovoj blizini, čime utječu na globalno kretanje turista.

Izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, predsjednik Upravnog vijeća EFFECTUS veleučilišta, smatra da su cyber rizici najveći globalni izazov za sigurnost, o čemu je i govorio u svom izlaganju “Cyber izazovi u turizmu”. Nažalost, u Hrvatskoj su ti rizici podcijenjeni, a na prvom je mjestu rizika promjena zakonodavstva. Predviđa da će se morati efikasnije upravljati cyber prijetnjama i cyber rizicima jer takvi napadi mogu izazvati milijunske gubitke. Iznio je i zabrinjavajuću prognozu prema kojoj se u naredne dvije godine može očekivati katastrofalni cyber događaj, a pitanje je kako će ga se moći spriječiti jer već sada nedostaju milijuni stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

Mr.sc. Zoran Stanko sa Sveučilišta Libertas Zagreb govorio je o međunarodnom okviru za ostvarivanje sigurnih poslovnih putovanja te o upravljanju rizicima i resursima u turizmu, dok je dr.sc. Branko Mihaljević, predsjednik Upravnog vijeća Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj govorio o upravljanju krizama u sektoru turizma u Hrvatskoj.

Mateja Kakarigi, sveučilišna specijalistica za nacionalnu sigurnost, govorila je o značaju percepcije sigurnosti u turističkoj destinaciji, istaknuvši da je potreba za sigurnošću odmah nakon fizioloških potreba, a sigurnost dobiva globalni značaj tek nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001.

“Sigurnost je idealna strategija koju bi Hrvatska i u budućnosti trebala koristiti na svjetskom turističkom tržištu, posebno stoga što je u EU prva po udjelu turizma u BDP-u. Stoga je marketinška komunikacija važna za konkurentnost”, naglasila je Mateja Kakarigi.

 

U panelu pod nazivom (Ne)sigurnost festivala, klubova i plaža svoja su iskustva, ulaganja i planove unaprjeđenja sigurnosti velikih događaja, poput splitske Ultre ili klupskih događanja na Zrću, razgovarali Goran Košćak iz tvrtke Sector2 koja se bavi sigurnosti evenata u turizmu, Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, Alen Delić iz tvrtke SpotMe, Siniša Sraga, direktor programa Papaya Aquarius Nomad i Amar Fočo, manager Noa Beach Club, klubova koji rade i na Zrću.

“Izazovi velikih festivala u Hrvatskoj su ulazak u Schengen, uvođenje eura, ekstremizam i nestanak struje i oni se ne mogu, što se sigurnosti tiče, oslanjati samo na javne institucije i to onda kad dođe do kriznih situacija. U takve event turističke proizvode valja sustavno i strateški investirati, a ta se ulaganja uvijek vrate i kroz ugled i kroz izostanak incidenata”, naglasio je Košćak te dao primjere novih tehnologija, poput čipirane narukvice za goste festivala, kojima bi se zamijenile karte, a na čijim se inovacijama radi kako bi se uz pomoć njih u slučaju incidenata brže i bolje reagiralo.

DBO/ Foto: Davor Denkovski / HUMS