Hrvatska od danas ima NATO-ov objekt na Plesu

prtsc Youtube

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu u utorak, 7. studenoga 2017. godine simboličnom ceremonijom presijecanja vrpce svečano je otvoren novoizgrađeni objekt za smještaj hrvatske sastavnice NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave (NCISG – NATO Communication and Information Systems Group).

Ceremoniji otvorenja je, uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i direktora Glavnog stožera OS RH kontraadmirala Roberta Hranja prisustvovao i zapovjednik NCISG general-bojnik Walter Huhn.

Ministar Krstičević tom je prigodom zahvalio svim djelatnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u realizaciji ovog vrijednog projekta. Posebno je zahvalio i partnerima u NATO-u na iznimnom doprinosu tijekom realizacije ovog projekta, bez čije stručne i financijske pomoći bi ovaj projekt bilo teško realizirati. „Vjerujem kako će se naše čvrsto savezništvo i iskreno partnerstvo s NATO savezom i dalje nastaviti izgradnjom obrambenih sposobnosti naše Hrvatske vojske, a  dijeljenje iskustava i obrana zajedničkih vrijednosti među partnerskim zemljama NATO saveza neka nam i dalje bude nit vodilja“ rekao je ministar.

Također, ministar Krstičević je rekao kako vrijednost ovog projekta daleko nadilazi materijalnu vrijednost samog objekta, jer ovim projektom Oružane snage dobivaju vrhunski obučene i uvježbane pripadnike. „Vi ste ti koji činite razliku, a daljnjim cjeloživotnim obrazovanjem u najkvalitetnijim obrazovnim institucijama nastavit ćete doprinositi razvoju naše pobjedničke hrvatske vojske na zahtjevnom i brzo rastućom području informacijskih i komunikacijskih tehnologija“ poručio je ministar Krstičević pripadnicima hrvatske sastavnice NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave – NCISG, te dodao kako je ponosan na njihov angažman proteklih godina u NATO misijama, gdje su se pokazali kao pouzdan partner na kojeg članice Saveza mogu računati.

Zapovjednik NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave (NCISG) general-bojnik Walter Huhn izrazio je zadovoljstvo što će ovaj objekt, financiran od strane NATO-a, poslužiti za povećanje sposobnosti Oružanih snaga RH.  Također, izrazio je zahvalnost Hrvatskoj i ministru Krstičeviću na sudjelovanju u ovom projektu te je istaknuo, kako je najvažnije imati dobro obučeno i educirano osoblje te kvalitetnu i dobru opremu, a ovo dobar primjer za to.

Direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj zahvalio je zapovjedniku NCISG-a general-bojniku Walteru Huhnu i njegovim suradnicima za pruženu pomoć tijekom rada na ovom projektu te je istaknuo kako današnji događaj ne označava samo završetak infrastrukturnog projekta, već i važnu prekretnicu u višegodišnjim naporima za razvijanje novih sposobnosti u komunikacijskim i informacijskim tehnologijama. Kontraadmiral Hranj također je rekao da je sudjelovanje Oružanih snaga RH u NCISG-u naše dugoročno opredjeljenje te da ćemo s ovim novim sposobnostima i novom kvalitetom još više moći doprinijeti NATO vođenim operacijama i misijama. „Ovaj projekt od velike je važnosti za Oružane snage RH. Razvojem sposobnosti u komunikacijskim i informacijskim područjima uz pomoć i vodstvo stručnjaka iz NATO-a povećavamo svoje znanje i stručnost na tom području, te na taj način razvijamo nove generacije vojnih stručnjaka koji će na kraju poboljšati standarde u Oružanim snagama pri razvoju nacionalnih rješenja“ istaknuo je kontraadmiral.

Zapovjednik satnije razmjestivog komunikacijskog modula satnik Mario Vukešić rekao je kako će novi objekt i oprema olakšati svakodnevni život i rad pripadnika ove postrojbe, koji je vrlo izazovan i dinamičan u međunarodnom okruženju. Također, pojasnio je zadaće ove postrojbe, istaknuvši da je riječ o uspostavi  i održavanju veze za izmještena NATO zapovjedništva te spomenuo kako su do sada uspješno sudjelovali u sedam NATO vođenih vježbi, u NATO vođenoj misiji Resolute Suport u Afganistanu  te u aktivnosti „NATO Support to Turkey“ u Turskoj.

Objekt u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, čiju je izgradnju financirao NATO, koristit će hrvatska postrojba – bojna veze Hrvatske kopnene vojske (HRV DCM F – Deployable Communication and Information Systems Module), koja se nalazi u sastavu 1. bojne veze NCISG, sastavnice Savezničkog zapovjedništva snaga za Europu – SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe).

Projekt uspostave i izgradnje nacionalnog razmjestivog komunikacijskog modula – HRV DCM F službeno je započeo u svibnju 2014. godine. Između ostalih projektnih zadataka, cilj je bio osigurati infrastrukturu za rad, što uključuje izgradnju objekta trajnog smještaja hrvatske sastavnice DCM, u skladu sa svim propisanim NATO normama i standardima za postrojbu tog tipa.

Radovi na izgradnji objekta započeli su u veljači 2016. godine, a završeni su krajem rujna 2017. godine. Ukupan financijski trošak radova iznosi 3.729.513,00 eura.

izvor: MORH