Može li se povećati sigurnost u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj?

prtsc Envision Films/Youtube

Hrvatski nacionalni savez sestrinstva (HNSS) osudio je nedavni agresivni napad na medicinske sestre i liječnike u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, a u priopćenju u nedjelju navečer pozvali su Ministarstvo zdravstva na preventivno djelovanje kako bi se ‘osigurala sigurna radna okolina u zdravstvenom sustavu’.

Hrvatski nacionalni savez sestrinstva (HNSS) u priopćenju, što ga je objavila Hina a prenosi Narod.hr, ističe kako oštro osuđuju agresivni napad na medicinske sestre i liječnike koji se dogodio u petak, 25. siječnja, na Klinici za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb.

Podsjećaju da medicinske sestre i tehničari u Hrvatskoj rade izrazito težak i stresan posao, nerijetko u uvjetima kada rade za dvoje ili troje, zbog nedostatka osoblja.

Iz HNSS-a kažu da sestrinska profesija podrazumijeva neprestani rad s ljudima, bolesnima ili zdravima, iz različitih kulturoloških miljea te se prema svima odnosi sa jednakim pijetetom poštujući različitosti. Agresivni ispadi nisu dio niti jedne kulture nego sporadični istupi pojedinaca koji trebaju biti oštro osuđeni i adekvatno sankcionirani, dodaje se u priopćenju.

“Ovim putem apeliram na građane Republike Hrvatske da svojim djelovanjem i istupima ne ugrožavaju sigurnost i zdravlje medicinskih sestara i tehničara te svih drugih zdravstvenih djelatnika. Pozivamo institucije državne vlasti, Ministarstvo zdravstva i uprave Ustanova na preventivno djelovanje kako bi se ovakve situacije spriječile, ali jednako tako inzistiramo na osiguranju sigurne radne okoline u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju.

Zagrebačka policija je nakon kriminalističke istrage incidenta u Klinici na Jordanovcu, u subotu pritvorila dvije žene i maloljetnika te je protiv njih kao i nedostupnog 26-godišnjaka, podnijela prijave zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Sumnjiči ih da su u petak u prostoriji Klinike za plućne bolesti Jordanovac, nakon smrti teško bolesnog člana obitelji, oštetili vrata, prozore i televizor u bolesničkoj sobi te da su prijetili smrću medicinskim djelatnicima.

Više pročitajte OVDJE.

RSS