OSTANIMO ODGOVORNI: U post COVID-19 vremenu svi smo profesionalci sigurnosti

Unsplash/@imattsmart

Socijalno distanciranje, simptomi, epidemiološka slika, izravnanje krivulje, imunitet stada, karantena, pozitivan, negativan, samoizolacija, dezinfekcija, osobna zaštitna oprema, racionalno korištenje, zaštita zdravlja, samo su neke od riječi koje su svakodnevno u COVID-19 krizi koristili menadžeri sigurnosti u obavljanju svojih poslova. Oni nisu radili od kuće, radili su 24/7 u svojim poslovnim organizacjama.

Ali, nakon povratka na radna mjesta naših radnih kolegica i kolega, u post COVID-19 vremenu svi postajemo profesionalci sigurnosti!

Brzina i opseg širenja koronavirusa ovisi o načinu na koji se ljudi ponašaju. Neodgovorno ponašanje doprinosi širenju virusa i ugrožava sigurnost i zaštitu zdravlja svakog pojedinca, ali i društva u cjelini. Odgovorno ponašanje je svaki oblik ponašanja kojim se poštuju i provode propisane mjere zaštite te svako ponašanje koje doprinosi prevenciji širenja koronavirusa, ističe se u Uputama za poslodavce i radnike kod postupanja i provedbe mjera sigurnosti i zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID-19 Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH.

U nešto više od dva mjeseca dobro smo se upoznali s rizikom zaraze COVID-19 i ako iz nekog razloga nismo u stanju cijeniti napore i preporuke Stožera civilne zaštite RH i HZJZ naspram provedbe mjera prevencije širenja virusa COVID-19 onda imamo ozbiljan problem.

Neuspjeh u smanjenju rizika znači i neuspjeh u postizanju ciljeva – prestanku širenja zaraze COVID-19.

I kad u svakodnevnom životu vodimo računa o sebi, upravljamo rizicima. Kroz crveno svjetlo na semaforu ipak ne prolazimo. Kao aktivni sudionici u prometu sve manje koristimo i mobitel. Zašto onda i naspram COVID-19 ne bi upravljali rizikom.

Važno je da to radimo stalno jer sad smo dobili još jednu neočekivanu, smrtonosnu potvrdu da je svijet koji nas okružuje izrazito rizičan svjet.

 

Alen Ostojić,CSO,CMKS,CMS

Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti