Na Balkan se vraća tri tisuće boraca iz Sirije. Što će učiniti Hrvatska?

ISIL teroristi
TRT World

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da će primiti natrag bosansko-hercegovačke državljane koji su se borili u Siriji.

Europom su zavladali strah i panika nakon sloma kalifata, piše Hassan Haidar Diab, novinar Večernjeg lista. Prema informacijama, između šest i osam tisuća osoba iz Zapadne Europe, te oko tri tisuće njih s područja Balkana, a najviše iz zemalja bivše Jugoslavije, otišlo je ratovati na strani terorističke organizacije Islamska država u Siriju i Irak.

Nakon nestanka te krvoločne tvorevine problem je nastao zbog njihova mogućeg povratka u domicilne zemlje. Veliki su ih broj uhitile Sirijske demokratske snage (SDF) koje sačinjavaju Kurdi i Arapi te su pod američkim zapovjedništvom. Unatoč apelima da svaka zemlja prihvati svoje državljane, većina zemalja EU na to se oglušila jer ne žele ugroziti svoju nacionalnu sigurnost, što je prisililo američkog predsjednika Donalda Trumpa da zatraži da Europa “preuzme natrag 800 boraca terorističke organizacije Islamske države” i izvede ih pred sud.

Za razliku od zemalja EU, BiH je odlučila prihvatiti svoje državljane koji su se borili na strani terorističke organizacije Islamske države i koje je uhitio SDF. Naime, BiH je dobila popis s imenima deset bivših ISIL-ovaca zarobljenih u Siriji koji bi trebali biti izručeni toj zemlji.

Tko su ljudi s popisa koji bi trebali biti vraćeni u BiH pročitajte OVDJE.

RSS