RAZGOVOR NAKON POVLAČENJA SAD IZ PARIŠKOG SPORAZUMA: Evo što bi se moglo dogoditi s borbom protiv klimatskih promjena

Youtube.com/Adina-Ioana Vălean

Uoči rasprave na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta o povlačenju SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Adina-Ioana Vălean (EPP, Rumunjska) objašnjava koliko je Sporazum u opasnosti nakon najave predsjednika SAD Donalda Trumpa. 

“Slabost Pariškog sporazuma leži u tome što je sudjelovanje zemalja dobrovoljno, te provođenje ovisi o stanju globalne ekonomije u budućnosti. Opasna je poruka da je ekonomija iznad naše obaveze prema planetu. To je vrlo konzervativni pristup, ali lako se objasni ljudima i jako je privlačan brojnim političarima diljem svijeta.

Za sada, željela bih vidjeti da se izdvoji više novca. SAD već doprinosi Zelenom klimatskom fondu (eng. Green Climate Fund) dok su drugi samo izrazili namjeru da će doprinijeti nakon početne implementacije Pariškog sporazuma. Svi trebamo izdvojiti za fond, što će pokazati da smo ozbiljni.

Trebamo uložiti novac, a ne samo pričati. Ako to učinimo, ima budućnosti za Sporazum. Ako ne ispunimo naše obaveze vezano uz klimatske promjene, Pariški sporazum bit će samo trenutak u povijesti kad smo odlučili djelovati vezano uz klimatske promjene, a zatim podbacili.”

Kako će povlačenje SAD-a utjecati na druge zemlje i njihovu predanost  borbi protiv klimatskih promjena?

“Ovisi o tome koliko njihove ekonomije ovise o SAD-u. Ako se radi u bliskoj gospodarskoj vezi, a tvrtke iz zemlje moraju djelovati pod teškom regulacijom zakonodavstva vezanog uz klimatske promjene dok njihova konkurencija iz SAD-a ne mora zadovoljiti isti regulatorni okvir, industrijska konkurentnost postaje značajan faktor. Zato vjerujem da Europska komisija mora reagirati vezano uz moguću neravnopravnosti transatlantskih odnosa.

Van odnosa SAD-a i EU-a ostaje vidjeti koliko su predane strane zemlje. Svi znamo da je velika razlika između političkih deklaracija i stvarnog provođenja obaveza”.

Koji je idući korak za EU?

Trebamo iznimno aktivnu klimatsku diplomaciju kako bismo osigurali da druge zemlje potpisnice ostanu predane Sporazumu. Nama je prirodni partner u tom uvijek bio SAD, ali sad smo ostali sami kao predvodnici borbe protiv klimatskih promjena. Bit će to izazov, sasvim sigurno, ali Europska unija ima mnogo iskustva u radu sa stranim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena. To nije ništa novo.

S druge strane, trebamo brzi odgovor, ne iz kuta klimatskih promjena, već iz gospodarstva. Naše ekonomije, SAD-a i EU-a, povezane su, stoga će ovo negativno utjecati na konkurentnost naših poduzeća. Moje je mišljenje da moramo ubrzati prijelaz na zeleno gospodarstvo. Prijelazi su uvijek teški i utječu na konkurentnost. Što brže postignemo cilj, bolje su prilike za gospodarstvo.

izvor: European parliament