Analiza: ‘Ako je doista Putin dao ubiti Prigožina rezultat bi mogla biti dodatna destabilizacija Rusije’

Jevgenij Prigožin
prtsc Youtube

“Svi ćemo otići u pakao. Ali, u paklu ćemo biti najbolji,” izjavio je Jevgenij Prigožin u intervjuu sinoć objavljenom na Telegram kanalu povezanom s Wagnerom. Kada je točno navedeni intervju nastao, nije poznato.

U nedostatku novih konkretnih informacija, izgleda sve vjerojatnije da su ruska izvješća o njegovoj smrti u padu aviona – točna. Prigožin je postao međunarodno poznat prije otprilike godinu dana, kada se proširio video u kojem vrbuje ruske zatvorenike da se bore u Ukrajini i to pod njegovom, sada svima poznatom, privatnom vojnom formacijom Wagner. Ubrzo se Prigožin profilirao kao jedan od najvažnijih ruskih igrača u ratu u Ukrajini, prenosi  Telegram.hr.

Na vrhuncu slave bio je u svibnju ove godine, kada je Wagner zauzeo simbolički važan grad Bahmut u istočnoj Ukrajini nakon devet mjeseci krvavih borbi, kontekstualizira Guardianova politička komentatorica Samantha de Bendern. Tijekom tih borbi, Prigožin je sve glasnije kritizirao rusko vojno vodstvo, a između redaka, čak i samog Vladimira Putina.

Onda je došlo do kratkotrajnog i neuspjelog puča. Krajem lipnja, svijet je bez daha gledao kako ‘Putinov kuhar’ vodi oružanu pobunu, u kojoj je Wagner zauzeo vojni stožer u južnom ruskom gradu Rostov-na-Donu i krenuo prema Moskvi.

No, pod još uvijek nejasnim okolnostima, Prigožin je zaustavio svoju pobunu nekih 200 kilometara od Moskve, a Putin mu je navodno oprostio izdaju. Dan ranije je, usput rečeno, ruski predsjednik izjavio da će svi izdajice biti kažnjeni. Prigožinu je, međutim, ponuđen siguran prijelaz u Bjelorusiju, a kaznene prijave protiv njega su odbačene – što se tumačilo kao neformalno pomilovanje.

Iako je Jevgenij Prigožin navodno izradio planove za nepredviđene situacije – o tome tko bi trebao preuzeti njegovu ulogu u slučaju smrti – prisutnost drugih ključnih članova Wagnera u srušenom zrakoplovu sugerira da je organizacija poprilično obezglavljena. Podsjetimo, među poginulima u avionskoj nesreći je i misteriozni Dmitrij Utkin, navodni stvarni osnivač Wagnera i bliski Prigožinov suradnik.

Zanimljivo je da su se Prigožin, Utkin i drugi viši Wagnerovi zapovjednici osjećali dovoljno sigurnima u Rusiji da ignoriraju zlatno pravilo vođa bilo koje važne organizacije, a to je da ne putuju istim zrakoplovom, ističe Guardianova komentatorica.

Zrakoplovna nesreća koja je, izgleda, usmrtila Prigožina dogodila se točno dva mjeseca od početka njegove kratkotrajne pobune. S obzirom na Putinovu sklonost obljetnicama i drugim značajnim datumima, teško je pomisliti kako on ne stoji iza obaranja zrakoplova. Također znakovito, pad aviona dogodio se na isti dan kada je Sergej Surovikin, poznat kao general Armagedon, službeno razriješen dužnosti zapovjednika zračno-svemirskih snaga. Inače, on je nestao iz javnosti nakon prekinute lipanjske pobune.

Wagnerove pristaše već poručuju da su oni koji su ubili njihovog vođu “izdajice Rusije”. Ruski vojni bloger Roman Saponkov piše da će “Prigožinovo ubojstvo imati katastrofalne posljedice”. Drugi kanali povezani s Wagnerom prijete novom pobunom, ali trenutačno je teško reći koliko im je za vjerovati.

Sljedećih nekoliko dana bit će ključno u kontekstu Putinove pozicije. Pitanje je hoće li ona ojačati ili oslabjeti. U svakom slučaju, poslana je jasna poruka svima koji mu namjeravaju prkositi: “Bez obzira koliko bili moćni, bit će smijenjeni ili svrgnuti”.

Ovakav rasplet situacije nije dobar za pregovarački autoritet ruskog vođe s budućim pobunjenicima ili bilo kim drugim. Ako Putin ne uspije učvrstiti apsolutnu vlast nad svim oružanim snagama u Rusiji, svatko tko mu se suprotstavi neće imati izbora nego gurati do kraja. Paradoksalno, uklanjanjem najozbiljnije prijetnje Putinovoj moći, Rusija bi mogla ispasti nestabilnija nego ikada, zaključuje Samantha de Bendern.

izvor: Telegram.hr