Može li hrvatski sigurnosni sustav funkcionirati bez šefa VSOA-e?

HV / V. Jovanovac

Predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković nisu se usuglasili oko novog šefa Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA). Dosadašnjem ravnatelju Ivici Kinderu mandat istječe za nekoliko dana, a kako nasljednik nije imenovan VSOA će ostati obezglavljena.

Stručnjak i predavač na Odjelu za forenziku Sveučilišta u Splitu Tonći Prodan objasnio je danas hoće li ova situacija utjecati na sigurnost u državi.

Prodan se najprije osvrnuo na činjenicu da VSOA-u vodi osoba koja je već devet mjeseci u ostavci. Objasnio je kako bi trebao funkcionirati postupak imenovanja novog ravnatelja te eventualne sankcije.

“Radi se o generalu Ivici Kinderu koji je još uvijek na čelu VSOA-e, čim osoba ponudi ostavku, onda treba ući u te razloge. Predsjednik Vlade i Republike zapravo surukovode i usmjeravaju rad službi. Osim njih, tu su i druge agencije odnostno državna tijela. Stručni nadzor provodi Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, tu rade profesionalci, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Vijeće za građanski nadzor, ova tijela su ovlaštena za provoditi nadzor”, rekao je za HRT.

“Treba utvrditi postoji li zapravo krivnja čelne osobe VSOA-e. Ako se to utvrdi onda ta osoba treba biti podvrgnuta kaznenom postupku”, upozorio je.

Naglasio je da se brzo približava vrijeme kada bi se trebalo imenovati novog ravnatelja, ako do toga ne dođe, ustvrdio je kako bi agencija mogla ostati paralizirana. “Bliži se rok kada bi se predsjednik Republike i predsjednik Vlade trebali usuglasiti o kandidatu i imenovati novu osobu. Služba bi bila paralizirana samim time što nema imenovanog zamjenika ravnatelja VSOA-e, što znači da neke stvari ne bi mogao raditi nitko osim ravnatelja. Rješenje se može naći u jednom danu ali mora postojati konsenzus”, dodao je.

Prodan je objasnio ulogu koju VSOA igra u društvu. Otkrio je kojim aktivnostima se VSOA bavi kada je u pitanju zaštita nacionalnih interesa RH. “Sigurnost je važna. VSOA igra tu vrlo važnu ulogu. Ona je zapravo ustrojstvena cjelina MORH-a. Ona je zadužena za prikupljanje i obradu podataka koji su važni za opstojnost i suverenitet Republike Hrvatske. Te informacije se mogu ticati naoružanja, stanja na terenu, o procjeni budućih zbivanja, radi se o jednom segmentu koji je jako važan”, rekao je

Naglasio je koliko je ovakva institucija bitna za očuvanje stabilnosti. “Nadležnosti VSOA-a, oni je imaju samo prema zaposlenicima i pripadnicima OSRH. U svakom slučaju, puni integritet ovakve institucije je izuzetno važan za nacionalnu sigurnost”, dodao je.

Stručnjak je istaknuo da dolazi do svojevrsnog paradoksa jer u odusutnosti ravnatelja, odluke donosi zamjenik, koji također nije imenovan. Iz toga proizlazi kako može doći do paralize operativnih aktivnosti. “Zakon je tu vrlo jasan. Radom VSOA-e rukovodi ravnatelj. U odsutnosti, zamjenik ravnatelja, za kojega smo rekli da ga nemamo. Neke druge ustrojstvene cjeline VSOA-e, njima rukovode pomoćnici i načelnici. Ima određenih poslova i nadležnosti koje rješava isključivo ravnatelj. Između ostaloga, tu je donošenje podzakonskih akata koje donosi sam, a neke predlaže ministru, tu je i zapošljavanje kadra”, rekao je.

Dodao je kako postoje tijela koja reguliraju rad agencije, ali kako i sam ravnatelj pripadnik većine tih tijela. Upozorio je kako je konsenzus među akterima “nužnost i strateški cilj”.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković kazao je pak da nacionalna sigurnost nije ugrožena zbog izostanka dogovora o novom ravnatelju VSOA-e.

“Mi smatramo da je predloženi kandidat, koji ima sve reference i kojega je i predsjednik Republike predlagao za pojedine funkcije, dobar kandidat. No, predsjednik to ne želi prihvatiti. Čelno mjesto VSOA-e je bitno mjesto, treba razgovarati o čovjeku i njegovim referencama, toga se treba držati kod imenovanja ljudi, a tko je izrekao prijedlog, u tom je trenutku manje bitno”, izjavio je Butković nakon sastanka parlamentarne većine.

RSS