Trump je zatražio istragu protiv Obame kako bi omeo istragu protiv sebe?

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je doveo SAD na rub ustavne krize nakon što je ovaj vikend zatražio da FBI istraži tvrdnje prema kojima je Barack Obama ubacio špijuna u njegovu kampanju 2016. godine.

Analitičari drže da je tim svojim potezom dao novi zamah rastućoj političkoj ofenzivi protiv Ministarstva pravosuđa, te potaknuo zabrinutost o odnosu pravosudnog sustava i Ovalnog ureda.

Njegov potez otvorio je i moguće scenarije kojima bi se doveo u pitanje integritet američke vlasti: prije svega, Trump bi mogao iskoristiti svoje ovlasti da na taj način krene protiv oponenata, ali bi mogao time i utjecati na istragu što se vodi o njegovom vlastitom ponašanju.

Njegov nedjeljni potez može se gledati i kroz prizmu nastojanja Bijele kuće, Trumpovih saveznika na Capitol Hillu te konzervativnih medija da uprljaju reputaciju ili čak zaključke do kojih je došao tim posebnog savjetnika Roberta Muellera, kao i da zacementiraju predsjednikovu političku poziciju.

Sve je to kulminiralo Trumpovom izjavom prema kojoj bi povjerljivi izvor o njegovim navodnim vezama s Rusijom mogao biti špijun kojeg je Obamina administracija ubacila u njegovu kampanju kako bi  mu naštetila. Izravno je za to prozvao upravo Ministarstvo pravosuđa.

Nakon toga uslijedio je zahtjev tom istom Ministarstvu da istraži je li mu netko ubačen u kampanju kako bi ga tajno nadzirao s političkim ciljem.

Iz ureda glavnog državnog odvjetnika ubrzo je i potvrđeno kako će biti poduzete sve potrebne mjere da se to provjeri.

RSS