Trump je zatražio istragu protiv Obame kako bi omeo istragu protiv sebe?

twitter.com/realDonaldTrump

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je doveo SAD na rub ustavne krize nakon što je ovaj vikend zatražio da FBI istraži tvrdnje prema kojima je Barack Obama ubacio špijuna u njegovu kampanju 2016. godine.

Analitičari drže da je tim svojim potezom dao novi zamah rastućoj političkoj ofenzivi protiv Ministarstva pravosuđa, te potaknuo zabrinutost o odnosu pravosudnog sustava i Ovalnog ureda.

Njegov potez otvorio je i moguće scenarije kojima bi se doveo u pitanje integritet američke vlasti: prije svega, Trump bi mogao iskoristiti svoje ovlasti da na taj način krene protiv oponenata, ali bi mogao time i utjecati na istragu što se vodi o njegovom vlastitom ponašanju.

Njegov nedjeljni potez može se gledati i kroz prizmu nastojanja Bijele kuće, Trumpovih saveznika na Capitol Hillu te konzervativnih medija da uprljaju reputaciju ili čak zaključke do kojih je došao tim posebnog savjetnika Roberta Muellera, kao i da zacementiraju predsjednikovu političku poziciju.

Sve je to kulminiralo Trumpovom izjavom prema kojoj bi povjerljivi izvor o njegovim navodnim vezama s Rusijom mogao biti špijun kojeg je Obamina administracija ubacila u njegovu kampanju kako bi  mu naštetila. Izravno je za to prozvao upravo Ministarstvo pravosuđa.

Nakon toga uslijedio je zahtjev tom istom Ministarstvu da istraži je li mu netko ubačen u kampanju kako bi ga tajno nadzirao s političkim ciljem.

Iz ureda glavnog državnog odvjetnika ubrzo je i potvrđeno kako će biti poduzete sve potrebne mjere da se to provjeri.

RSS