MLADI HRVATSKI POVJESNIČAR ANALIZIRAO JE BITKU ZA VUKOVAR: ‘Grad je branilo 1.800 ljudi, JNA je napadala s 30.000’

prtsc HRT

Uz godišnjicu teške i tragične bitke za Vukovar Jutarnji list objavio je njezinu analizu što ju je napravio mladi hrvatski povjesničar Adrian Cvitković.

Grad koji je odolio napadima gotovo deseterostruko jačeg napadača doživio je sudbinu mnogih gradova koji su ostali zapisani u povijestima ratova i borbi za slobodu – Guernica, Sarajevo, Staljingrad, Srebrenica…

Opsada grada koji je trebao pasti za svega nekoliko sati borbi, izdržao je punih 87 dana, od čega 50 u potpunom okruženju. Svojom borbom okrenuo je tijek rata u Hrvatskoj, a umnogome promijenio i međunarodnu političku percepciju i položaj Hrvatske.

– Smatram da je bitka za Vukovar veoma važna za proučavanje iz najmanje dva razloga. Prvi od njih je taj što se bitka odvila u prijelomnim trenucima obrane hrvatske države tj. u počecima Domovinskog rata. Drugi razlog je ranije spomenuta dugotrajna obrana grada, dugotrajna s obzirom na ogroman nesrazmjer snaga, posebice u artiljeriji i streljivu, zbog čega je vukovarska obrana fenomen, iznimka koja je u suprotnosti s taktičkim i strategijskim vojnim pravilima, rekao je gospodin Cvitković u razgovoru za Jutarnji list. 

Cijelu analizu bitke za Vukovar pročitajte OVDJE.

RSS