ANALIZA BAZNIH STANICA U ZAGREBU: Gotovo 70 posto postavljeno ih je nezakonito. Zašto?

Živi zid je održao konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati Analize baznih stanica u Zagrebu.

Na 106 nasumično odabranih baznih stanica na području grada, utvrđeno je da se ih je nezakonito postavljeno 69,82%, a bez uporabne dozvole je pušteno u rad 90,57%. Podaci su prikupljeni od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i od nadležnog gradskog Ureda za graditeljstvo.

“To su skandalozni podaci koji pokazuju da u Hrvatskoj vlada bezakonje“, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Najavio je da će Živi zid napraviti analize baznih stanica u cijeloj Hrvatskoj te da će se intenzivno baviti ovom temom dok Hrvatski standardi ne dosegnu standarde zemalja Zapadne Europe.

Toni Šunjić, voditelj radne skupine za izradu analize baznih stanica, predstavio je rješenja Živog zida:

1. U Zakonu o zaštiti od neionizirajućeg elektromagnetskog zračenja sukladno mjeri 7, članka 7., koji se odnosi na prostorne planove kao instrumente zaštite, potrebno je propisati obavezu da se prostornim planovima propiše gdje i na koji način se smiju postavljati bazne stanice.

2. U Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskog zračenja treba uvesti obavezu da Ministarstvo zdravstva prilikom izdavanja dozvole za postavljanje baznih stanica zahtjeva uporabnu dozvolu i pozitivno mišljenje lokalne samouprave.

3. U Zakonu o gradnji potrebno je uvesti obavezu ishođenja građevinske dozvole za postavljanje baznih stanica.

Koordinatorica Živog zida Grada Zagreba Maja Očko-Šunjić predstavila je prijedlog udruga koje se bave baznim stanicama koje predlažu da se bazne stanice ne smiju postavljati unutar 100 metara od stambenih zgrada, a da nikako ne smiju biti unutar zona gdje su predškolske i školske ustanove.

“Kako je moguće da je Ministarstvo zdravstva pustilo u rad bazne stanice bez uporabne dozvole, protivno zakonima i prostornim planovima na zgradu KBC-a Dubrava i u dvorištu bolnice Vrapče, u isto vrijeme kada ministarstvo izdaje brošuru o štetnosti elektromagnetskog zračenja?”, upitala je Očko-Šunjić.

Ne mogu korporacije raditi što hoće i kako hoće bez odgovornost za živote građana. Ovo je pitanje zaštite okoliša, zdravstveno pitanje, pitanje socijalne osjetljivosti i nacionalne sigurnosti. Živi zid će raditi dok se raditi dok se ne uredi sustav na razinu sustava zemalja Zapadne Europe, priopćeno je.

RSS