Kako je veliki požar pokazao opasan nemar prema sigurnosti u Splitu?

Jučerašnji požar u Splitu koji je, na svu sreću, završio samo s velikom materijalnom štetom i s lakšim ozljedama vatrogasaca te slučajne prolaznice, predstavlja zapravo drugo ozbiljno upozorenje u Splitu u kratkom vremenskom periodu. Prvo je svakako bio kataklizmički požar od pretprošlog ljeta koji je i doslovno ušao u grad, upozorava Dragan Markovina na Telegramu.

Nakon lanjskog požara, i s traumatičnim iskustvom činjenice da je došao do stambenih zgrada, kraće se vrijeme pričalo o potrebi stalnog provjeravanja hidratanata, u ponekoj od automobilima prenapučenih ulica iscrtala se zabrana parkiranja na nekim mjestima, zbog slobodnog pristupa vatrogasaca, i u javnoj svijesti je važnost zaštite od požara neko vrijeme zaista bila prisutna.

Međutim, pored toga što je sve to skupa bilo nedovoljno, čak se i na to s vremenom zaboravilo. Jučerašnji požar na Trsteniku, još jednom je podsjetio na potpuno nemaran odnos grada prema vatrogasnim prilazima, ali i još više, na činjenicu da bi taj odnos zbog pritiska investitora da se u već formirane kvartove ubaci još stambenih zgrada, mogao biti znatno pogubniji.

Cijeli osvrt splitskog povjesničara pročitajte OVDJE.

izvor: Telegram.hr