Ravnatelj SOA-e sudjelovao na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sudjelovao je na 11. po redu Međunarodnom sigurnosnom forumu (Halifax International Security Forum) koji se od 22. do 24. studenoga 2019. održavao u Halifaxu, Kanada.

Sigurnosni forum u Halifaxu je vodeća sigurnosna, obrambena i vanjskopolitička konferencija na sjevernoameričkom kontinentu i održava se svake godine. Broj sudionika ograničen je na 300 osoba iz više od 80 država. Sudionici Foruma su lideri iz demokratskih država, stručnjaci i znanstvenici te rukovoditelji i donositelji odluka u javnom i privatnom sektoru iz cijelog svijeta.

Forum je osnovan 2009. godine kao program unutar američkog trusta mozgova (think tank) German Marshall Fund, a posvećen je jačanju strateške suradnje između demokratskih država i prepoznat je kao vodeće okupljanje demokratskih lidera posvećeno globalnoj sigurnosti i prosperitetu.

Predsjednik Foruma Peter Van Praagh naveo je da je ovogodišnji Forum bio usmjeren na globalna pitanja, posebice Kinu i potrebu za sveobuhvatnom strategijom prema njoj, trenutne izazove u Ukrajini, vodstvo SAD-a u svijetu te potrebu prilagodbe država tehnološkim i političkim promjenama.

Posebna plenarna sjednica na Forumu bila je posvećena doprinosu žena miru i sigurnosti u svijetu.

RSS/ Foto: soa.hr